sourze.se

Fackföreningar - kan vara bra

Förra veckan snuddade jag vid ett känsligt ämne i min artikel ”Ska man rösta efter 65 år?”.

Min tanke och uppmaning var att pensionärer, och överhuvudtaget alla särintressenter, borde vinna mer på en fri och partipolitisk oberoende opinionsbildning. Tyvärr hade de flesta kommentatorerna mycket svårt att förstå innebörden i artikeln.

Samma vecka läste jag en underbar bok som heter ”Ekonomisk framgång” och är skriven av en författare vid namn Robert T Kiosaki. Bokens grundläggande tanke är att världens låg- och medelinkomsttagare sitter fast i ett ekorrhjul. Detta på grund av att de lever för att arbeta, och inte som den rika överklassen gör – låter deras tillgångar arbeta åt dem. Det går att skapa stora tillgångar, även med små sparkapital.

”Skaffa dig bra skolbetyg och du får ett bra arbete, tjänar mycket pengar och blir rik”, är enligt författaren det fenomen som skolan lär ut och har alltför länge dominerat universums skolsystem. Kiosaki hävdar att det är låg– och medelinkomsttagarnas sätt att hantera sina pengar, deras oförmåga och brist på ekonomisk intelligens, som gör att de förblir fattigare. Välbärgade människor behärskar däremot ekonomisk intelligens tack vare deras förmåga att få pengarna att växa, arbeta och förränta sig. De arbetar inte för att tjäna pengar, utan låter istället pengarna arbeta för att tjäna dem.

I boken skriver Kiosaki att fackföreningar är bra, framförallt för de som har ett speciellt yrke som kräver särskild kompetens. För att ta några exempel: flygpiloter, läkare, poliser och hantverkare. Med andra ord de som har ett särskilt yrke – fackfolk – gör klokt i att ansluta sig till ett fackförbund för att bevara sin yrkesheder.

När jag läste det här kapitlet ur boken blev jag ännu mer övertygad om att min teori är sann: Om pensionärer och fackfolk går ut och för en partipolitisk fri opinion för sina intressen har de guld och gröna skogar att vinna och samtidigt bidrar de till en ökad form av direktdemokrati.

PS. Detta bör LO och Svenskt näringsliv tänka på vid sina kampanjer vad gäller ekonomiska stöd till referenspartierna.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2003 11:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: