sourze.se

Tryggast med kontant betalning

För tre år sedan hade Aftonbladet AB ett upprop, för LO:s medlemmar, angående intresse av att starta en egen bank.

Anledningen var bankernas planer på att ta betalt för automattjänster.

Nu är ämnet uppe på tapeten igen. Riksbanken utreder möjligheten för banker att ta betalt för automatuttag. En representant för riksbanken vid namn Johanna Lybeck, hänvisar till den senaste tidens bank –och värdetransportrån, men också till att kontanter är dyrare att hantera än betalkort. Lybeck antyder att bankerna finansierar transfereringen för kontanter genom indirekt subventionering med spararnas pengar. Ett system som tydligare avspeglar transfereringskostnaden anser hon vara rättvist för bankkunderna.

Då och då framställs svensken som hederligare än andra. Vi gör hellre affärer med kontanter än med kortkredit och andra betalningsmedel. Detta är en heder vi bör bevara och känna stolthet över, oavsett om vi har kvar vår egen riksbank som trycker sedlarna, eller i framtiden handlar med euron som trycks av centralbanken i Frankfurt. Elektroniska betalningsmedel är bra som alternativ. Men, genom att ändra ett beteende från att göra upp betalningen kontant och öppet se kvittensen av sitt köp till ett osynligt köp som banken bokför, riskerar konsumenten att förlora fotfästet över sin privatekonomi.

Detta har Sourze erfarenhet av som numera sänder hem sina pappersfakturor till kunden, istället för betalning via Internetbanker.

AB:s söndagsbilaga hade ett reportage om människor som inte kan hantera sina månadsräkningar. För att slippa tänka på dem gömde de undan räkningarna. Det ledde i många fall till vräkning och utmätning av kronofogden. Varför istället inte ta itu med räkningarna direkt när dom kommer och föra en sund hushållsbudget så slipper man obehagliga överraskningar vid månadsskiftet?

Kontantköp är en trygghet, för både konsumenten och producenten, vilket eliminerar skuldsättning bland marknadens aktörer.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2003 12:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: