Ibland är det jobbigt med kroppkakor. Då gör jag som följer.
River ett halvt kilo vinterpotatis fint. Låter rinna av i en sil.
Vispar två ägg tillsammans med 1 deciliter valfri grädde. Blandar ned den nu avrunna potatisen. Salt och peppar. Grovmalen kryddpeppar är min favorit.
Ugnen som nu har 200 graders värme får vänta medan du på en bakplåt med papper lägger över smeten - breder ut så gott det går med en stekspade. Nu i mitten av ugnen i cirka 12 min.
Under tiden gör du en fyllning. Sist hade jag 1 hg soltorkade tomater i olja. 10-15 oliver. Cirka 1 hg fetaost. Hacka alltsammans till en småkornig massa.
Ta ut potatiskakan - bred över blandningen - rulla alltsammans till en rulltårtsliknande grej.
Du använder pappret som hjälp. Vill det inte lossna - stryk på kallt vatten.
Ytterligare en kvart behövs i ugnen. Nu - klart.
Servera till vad du känner för.
En gång hade jag en sladd spagettisås, det blev mycket gott.
Har jag ost låter jag denna ligga som ett täcke sista kvarten.
Bara ett litet obs. Blir inte gott om det har varit i frysen.
En annan grej - med potatismos. Låt Danablu smälta ner. Krydda med riven muskutnöt.
Det är lite utöver det vanliga - men brukar uppskattas.
Av Lennart Ekman 05 jun 2003 14:13 |