sourze.se

Vem kan S skylla på?

"Jag är inte bara politiker – jag är människa också." så lyder rubriken på Jimmy Larsson-Hagbergs debattartikel i Aftonbladet den 27 maj.

Han är en socialdemokratisk kommunalpolitiker i Sigtuna som har tröttnat på att vara offer för det alltmer utbredda politikerföraktet.

Jimmy skriver:

"Jag är en politiker, en sån där som man skojar om i olika sammanhang och spottar verbalt på. Dessutom är jag socialdemokrat, vilket gör det ännu tacksammare. Jag har ingen fet politikerlön, inget välfyllt kontokort och åker inte på bjudningsresor i exotiska länder. Jag ägnar en stor del av min fritid åt att i kommunfullmäktige och kommunala nämnder ta ansvar för viktiga frågor för invånare i min hemkommun."

Jimmy Larsson-Hagberg refererar till en mängd otacksamma uttryck som han – liksom många andra kommunalpolitiker – utsätts för, och jag håller med mycket av det han skriver om i sin artikel.

Men jag tycker ändå att Jimmy bäddar en del själv för ett ökat politikerförakt från "gräsrötterna". Varför då? Därför att han ömkar sig själv, som socialdemokrat, då han skriver att det är tacksammare att håna socialdemokrater.

Om det nu är det, så finns det många skäl för det. Socialdemokraterna sitter i regeringsställning och har gjort det i över 50 år nu. En stor del av den förda politiken beror på dom och på S-representanter som Larsson–Hagberg, på deras sätt att ta ansvar för medborgarna. Efter S valseger 1994 skylldes det mesta på den tidigare borgerliga regeringen. Det var både enkelspårigt och fegt gjort.

Sedan dess har S regerat Sverige i 8,5 år och kan inte längre skylla på borgarna.

Vem ska dom då skylla på? Ska dom skylla på någon, efter att ha genomfört och till stor del fortfarande genomför, en mängd borgerliga förslag som dom tidigare opponerat sig emot?

Svar: Nej, vad socialdemokratin istället bör göra är att ta större ansvar för den tidigare förda politiken och den dom nu för. Kanske till och med acceptera att förlora valet 2006 och gärna några till därefter.

Varför då?

Svar: För att ompröva gamla käpphästar och få nya insikter. Socialdemokraternas långa regeringsinnehav har bidragit till en fartblindhet, som inte bara är en nackdel för partiet, utan också för den svenska modellen för demokrati.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2003 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: