sourze.se

Tack - Jonas Alströmer

Potatis är mitt liv - se.

Vi är mycken tack skyldiga Jonas som införde bruket att äta och odla potatis här i landet. På sin gård Nolhaga började det som skulle bli hela folkets rätt. Från 1723 fram till idag har potatisen genomgått en utveckling som inte ser ut att avtaga i idérikedom.

Under ett sabbatsår hade jag och hustrun som hobby att bedriva uppfödning av höns, kalkoner, gäss, ankor, och genom en tillfällig läsning kom även åtta smågrisar att ingå i djurparken.

Våra sex pudlar var ju familjemedlemmar och åsåg det hela med blandade känslor.

Nu till själva ämnet - potatisen. Hos Lantmännens affär köptes "grisapotatis" dessa kostade tio öre per kilo. De var jättestora och gick ej att saluföra över disk. Nu kostar de tio kronor styck samt kallas bakpotatis. Dessa är en delikatess - rätt tillagade.

Vi hade en vedspis med ugn - ovanpå kokte vi potatis till grisarna - i ugnen bakade vi till oss själva. Vi tröttnade inte, variationerna var många, och det blev godare för varje gång.

Köp inte bakpotatis - titta bland vanliga potatis - välj ut de största - tvätta noga - stick några små hål i den sida som skall bli ovansida.

Lägg på galler i ugnens mitt - 200 grader - runt 60 minuter.

Tag ut dem - skär en skåra - tag försiktigt ut innankråmet - lägg i en skål - 1 dl kvark eller gräddfil eller vad du tycker om.

Använd visp - blanda tills du har en jämn mos. Tillbaka i skalet - värm till serveringstemperatur.

Sist gjorde jag som ovan - tittade i kylen - hittade några skivor salami - en liten rödlök - det sista i en kaviartub och jag såg en burk matjesill som sjöng på sista versen.

Hackade samman allt till en fin massa. Blandade i potatismoset. Innan det skulle ätas pudrade jag paprikapulver över. Nu såg det gott ut för ögat och smakade gott.

Vad skall man servera till? Tag vad du har. Vi åt vitt bröd med Bredgott och mager ost.

Vill du bjuda på en dessert som inte är vardagsmat ovanlig.

Låt oss för en gångs skull använda till fyra personer. Du kan öka om Du vill.

Smörj fyra rostbrödsskivor med det du brukar använda och aprikos marmelad eller liknande - skär i trekanter - lägg i en eldfast form. Strö över rikligt med russin.

Koka upp 4 dl. kaffegrädde. Under tiden vispar du 3 hela ägg både gula och vita med 4 matskedar socker. Då det är riktigt luftigt häller Du litet av den varma grädden i. Fortsätt vispa ett ögonblick. Tillbaka i grytan och låt värmas till precis innan kokpunkten. Låt absolut inte komma i kok.

Häll nu blandningen över brödet och russinen.

Ugnen skall vara 175 grader - ställ fatet i nederdelen.

Efter 35 minuter har Du en underbar pudding. Låt svalna litet. Jättegott med vispgrädde.

En liten historia om hur det kan gå när man vill ha handlarens stora potatis.

I en affär stod ovanför potatisdisken en handskriven order.

"Det är förbjudet att sortera potatisen."

En liten knuff i ryggen - vände mig om - där ett biträde pekade på plakatet.

Jag kontrade med att säga: "Jag sorterar inte Dina potatisar, väljer bara ut de jag tänker köpa."

Dagen efter stod en ny skylt:

Förbjudet att välja ut de potatisar du tänker köpa med händerna.

Vid en middag för inte så länge sedan hade kocken och värden fått fyra potatisar över efter att ha anrättat varmrätten.

Som förrätt fick vi, på ett salladsblad, varsin kokt potatis med vitlöksmajonäs. Smått förvånade kunde vi bara konstatera: ett gott påhitt - som gav mersmak.

Än en gång tack till brukspatron Jonas Alströmer.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 19 maj 2003 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: