sourze.se

Hur porren förändrade min hjärna

Hur man som kille kompletterar en bristfällig sexualkunskap i dagens Sverige.

Det har ofta vädrats hur porren förpestar världen för kvinnor, hur pornografin orsakar objektifiering, våldtäkter, skeva sexualbilder.

Ofta beskylls män för att ha skeva sexualbilder, just p g a porr, men beror det på porren i sig? Förvandlar porr samtliga av sina konsumenter till dreglande kvinnopiskare som älskar att demonstrera makt den vaginala vägen?

Jag har konsumerat porr i alla dess former text, foto, film sedan tolvårsåldern. Det är inget jag skäms för, eller borde skämmas för, trots att jag anser mig vara för jämställdhet.

Porren hjälpte lille rädde oerfarne Erik att vänja sig av med "Uäää, jag kommer aldrig få fitta"-syndromet, och är till stora delar, tillsammans med Eriks hjärna, ansvarig för min syn på det mesta som rör sex. Jag anser mig inte, trots mitt myckna? porrbrukande, vara porrskadad på något sätt. Detsamma gäller för många andra av mina mer mansliknande bekanta.

Jag värdesätter exempelvis inte två överdimensionerade plastpattar framför en schysst personlighet eller ett sött ansikte. Jag känner inte heller något behov av att sexuellt dominera någon, och tjejer är oftast inte hjärnlösa hålöhhh?. Pojkrumsidoler som Ron Jeremy och Rocco Siffredi har alla visat det i sina filmer. Den som någon gång tittat på porrfilm med ljudet påskruvat borde vara välbekant med de skrik och stön som förekommer, som, i alla fall jag, mer förknippar med smärta än med njutning. Jag tänker inte uttala mig i vem som objektifierar vad, däremot är en sak säker. Jag har aldrig hört en manlig porraktör yla på samma sätt som en kvinnlig, och jag har heller aldrig sett en manlig porrskådis grimasera på samma sätt som en kvinnlig.

Det är fullständigt oförståeligt för mig hur en människa som påstår sig känna till smärta kan se en porrfilm vid sina sinnens fulla vett utan att reagera på de läten som förekommer.

Detta tragiska faktum hindrar dock inte att porr lärt mig och haft en fot i dörren till min syn på sex. Allt jag kan om kvinnlig sexuell njutning kommer mer eller mindre från porr från början. Porr har visat mig vad jag själv gillar och inte, och gett detaljerade exempel på vad och hur man inte skall göra.

Konsumtionen har även orsakat en viss mättnad/trötthet/nötning. Sex har blivit en lågprioritetsfråga utan särskild tyngd. En hjärna där porrifieringen av samhället bara framstår som fånig eller tröttsam, och där sex tappade den där oheliga gnistan för lång tid sedan. Att sitta och basunera vem man köttade och hur ter sig endast fånigt, likaså att döma någon efter sexuella handlingar. Vem eller vilka man haft sex med, eller hur man haft det, avgör inte hur mycket man är värd som människa.

De problem som porren kan skapa beror, som så mycket annat, på mottagaren. Alla som spelar brutala slaktarspel på datorn/X-boxen/schackbrädet blir inte som Dylan Klebold. Lyckligtvis, annars hade hela planeten varit fylld med kulsprutebärande barn som kom till skolan för att fylla sina klasskamrater och lärare med bly.

Att de killar som sitter i gäng och kollar på när Rocco spänner ryska småflickor i skitan så att de tjuter på mamma blir influerade att gå ut och göra samma sak beror på en mottaglighet hos dem. Att de vill demonstrera makt över någon annan på det sättet kommer av den egna känslan av frustration och tillkortakommande. Helt enkelt därför att ingen normalt funtad människa sitter och äter chips, dricker kola och garvar åt sådana filmer. Än mindre njuter.

Vad skall man då göra åt saken? Förbjuda porren fullständigt? Eller städa upp i den audiovisuella delen av porrbranschen genom lagstiftning? KRAV-märkt porr?

Att porrens ideal skapar problem för tjejer är vida harvat, men vad ska man göra med sinnessvaga som låter sig påverkas av media på ett sådant här sätt? Vad gjorde man med småungarna som sparkade ihjäl varandra efter att ha kollat på våldsglorifierande teve?

Det är förjävligt att sådant här händer, det är över huvud taget förjävligt att något så enkelt som porr kan förvränga huvudet på så många, men det betyder inte att man inte kan lära sig. Hur reagerar en våldtäktsman som själv blir våldtagen?

Att förbjuda porr är fullständigt vettlöst, eftersom porr kan vara till stor nytta för väldigt många. Däremot måste man på något sätt komma åt porrens innehåll. En avsevärd kvalitetsförbättring kan, och borde, ske.

Frågan är bara hur.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2003 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: