sourze.se

Potatissoppa och salta spettpotatis

Enkelt men gott - samt slankmat.

I Danmark kan du gå in till grönsakshandlaren, välja och vraka mellan ett otal potatissorter. Då är det möjligt att variera sig vid bjudningar eller till vardags.

Men först Annys potatis och löksoppa.

Skala det antal potatisar endast gamla som behövs. Låt oss säga 4 medelstora till två personer samt två gula lökar.

Nu skär du allt i tunna skivor. En ganska stor gryta. Olja i botten. Den värme du behöver för att det skall komma i kok.

Vid lagom temperatur lägger du i lök och potatis, rör runt så allt blir oljigt. Häll på vatten så det täcker ordentligt. Två buljongtärningar grönsaks, salt, peppar grovmalt.

Vitlök, krossad och hackad är inte fel. Bra för hälsan.
Kan uteslutas.

När det hela kommit i kok, tillsätt 2 dl långkornigt ris.
Efter 20 min har du en riktig vinter- eller vårsoppa.

Krydda som dig lyster, kinasoja, tomatpuré, timjan.
Tag vad du haver på kryddhyllan.

Nästa potatisrätt: Tilltugg vid grillning.

*************************************************

Salta spettpotatis.

När grillen ändå är på är detta värt extrajobbet.

Grovt salt är ett måste i alla kök. Därför vet jag att det har du. Det går med vanligt salt också.

Nya rentvättade kastanjestora potatis lägges i rikligt saltat vatten. Kokas i 10 min.

Under tiden har Du låtit träspett ligga i vatten och bli genomblöta. Nu trär du försiktigt på potatisarna de skall vara jämnstora.

Pensla med grillolja. Krydda med paprika eller vad ni tycker om. Vi har vitlökspulver i oljan.

På grillen skall de ligga och "hygge" sig tills de får färg och är spröda. Till och med "glyttarna" gillar dessa.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2003 11:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: