sourze.se
Artikelbild

Ge oss ett Christiania!

Fristaden Christiania i Köpenhamn hotas av den danska regeringen. Jag anser det är fel. Låt det leva kvar och ge oss ett eget Christiania i Sverige.

Den danska fristaden Christiania har under sina 30 år varit minst sagt kontroversiell. Trots en slags tyst överenskommelse med den danska regeringen om dess existens så har de fått stå ut med trakasserier från myndigheter och poliser men även medias och allmänhetens fördomar.
Fristaden har målats ut som anarki, laglöst land och "norra europas knarkhögvarter".

Men om man tittar bakom fördomarna och rubrikerna så ser man ett dynamiskt och intressant samhälle. Ett samhälle där toleransen är hög och kulturen spirande. Ett samhälle där demokratin och självbestämmandet är högt. Ett samhälle där alla bryr sig.

Själva essensen i Christiania är sunt förnuft. Det behövs inga lagar. De enda reglerna invånarna har att följa är:

- Inga tunga droger
- Inga ryggmärken troligen för att slippa problem med MC-gäng
- Inga vapen
- Inget våld
- Ingen handel med byggnader eller bostäder

Brott mot reglerna eller andra tvister görs upp internt på olika typer av möten där alla invånare har rätt att deltaga och besluten sker demokratiskt i majoritetsomröstningar.

Så styrs hela samhället. Det är en gräsrotsform av direktdemokrati där alla invånare har rösträtt i de flesta ärenden från det stora till det lilla. Det kan handla om att bestämma vilka som ska få bli nya invånare, ge tillstånd till företagare som vill öppna en bar eller bestämma vilka invånare som ska få ekonomiskt stöd från de gemensamma medlen.

Konservativa höger-krafter vill gärna måla ut det som ett helvete och de behöver inte veta särskilt mycket mer än att de i Christiania tolererar lättare droger för att anse att det genast bör stängas. Att fristaden även har sitt ursprung i den "autonoma vänsterrörelsen" och började som en husockupation är mer än nog för att de konservativa ska få en lättare hjärnblödning.

Även om Christiania av många, inklusive de flesta invånarna, ses som ett projekt för en autonom, frihetlig vänsterrörelse så vill jag ändå bemöta det ur en annan approach, nämligen den liberala. Man kan se Christiania som ett exempel, och en framgång, för den rena, ursprungliga liberalismen. Liksom i den liberala teorin bygger fristaden på direktdemokrati, tolerans och respekt för individens särart. På Christianias webbplats Länk: christiania.org står det att deras grundtanke är "Based on an idea of as much freedom and as much power to the individual as possible". En text som hämtad ur vilken liberal skrift som helst. Men det är inte bara det. Den meningen beskriver själva kärnan i hela liberalismen. Så mycket frihet och så mycket makt till individen som möjligt. Visst är det en vacker tanke. Tillsammans med devisen "lev ditt liv som du vill - så länge du inte skadar någon annan" så är det hela kärnan i både liberalismen och denna danska fristad.
Detta visar även att den så kallade frihetliga vänstern och liberalismen står närmare varandra än många tror. Den enda egentliga skillnaden ligger i synen på ekonomiskt system.

Jag vädjar till den danska regeringen att de ska lägga ner sina planer på att ta bort Christianias frihet. Åk dit. Gå runt. Träffa folk. Bygg en egen uppfattning. Då tror jag inte ni längre är lika rädda. Ni kommer att se att det är hyggliga människor som bor där, men människor som frivilligt har valt att leva utanför gängse normer. Människor som är starka personligheter och individualister.

Jag uppmanar även svenska politiker att åka dit och för en gångs skull köra över den gängse bilden av "förbuds-Sverige" och starta ett liknande projekt här hemma.

Det kan vara första steget till ett trevligare, öppnare och tolerantare samhälle.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2003 12:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: