sourze.se

Lär dig snacka skit på fem minuter!

Kulturjournalister och vetenskapsmän snackar lika mycket skit som alla andra. Men de ger ofta sken av att vara bildade. Några användbara begrepp som jag har stött på:

Det offentliga rummet har redan blivit en kliché. Det ska helst användas när man pratar om konst och politik. Det offentliga rummet betyder ungefär "på stan". Men det kan inte konstkritiker och politiker säga. Det hänger ihop med det privata rummet, som betyder ungefär "hemma".

Telefon är självklart IT.

Ett annat bra sätt är att göra ismer av alla åsikter. Hitta på nya hela tiden! Några redan existerande som alltid fungerar är ekonomism, antiamerikanism och karriärism. Men här kan det bli pinsamt om man försöker låta för intellektuell. Till exempel säga positivism när man syftar på att vara positiv hallå! det är en filosofisk riktning eller kreativism när man syftar på att vara kreativ hallå! det är en religiös riktning av det otäckare slaget. En riktig klassiker är förstås konsumism. Jag är imponerad av vem det nu var som gjorde en ism av att handla saker.

Alltså, vad man är tycker, kalla det för en ism. Tyckte du om Olof Palme, kalla dig då palmeist. Tittar du på TV, kalla dig då till exempel teveist. Ett annat sätt att lösa identitetkrisen är att kalla sig för Lundensare, Malmöit eller liknande.

Om någon gör väldigt lite, musik med bara en trumma till exempel, är det minimalistiskt. Alltså, orkar man inte göra något ordentligt och nöjer sig med minsta möjliga - då är det minimalism.

Allt som har med världen att göra - vad som helst - är profant. Allt som inte har med Gud och religion att göra är profant. Detta är förstås en mycket viktig uppdelning. Det är med andra ord profant att skita. Om man däremot skiter och samtidigt läser bibeln blir det svårare.

Det är en stor konst att förvandla allmänt skitsnack till en "diskurs" för de insatta. Jag menar, inte f-n sitter jag just nu hemma och skriver på datorn. Detta är ett exempel på det moderna projektet. Informationsteknologi i det privata rummet. I alla fall om jag vill kalla mig kulturjournalist. Eller vetenskapsman.

Nästa gång du går ner på stan och tar en kopp kaffe, tänk på begreppen. Du är koffeinist. Och en profan konsumist. Och du befinner dig i det offentliga rummet. Och nöjer du dig med en svart kopp kaffe utan något till, ja då är du nog också minimalist.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2003 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: