sourze.se

Kära kommunister!

Jag vill gärna lära mig mer om kommunismen. Om jag har uppfattat det rätt kallar sig fler och fler vänsterpartister för kommunister. Bland annat Ali och America. Tio frågor.

Vad jag förstår vill ni ha revolution annars skulle ni väl kalla er socialister. Fråga: om vi vänder upp och ner på det nuvarande samhället - blir allting bättre då? Blir människor snällare? Är det inte smartare med reformer?

Var och en av er har säkert en samling CD-skivor, filmer och böcker hemma. Är det inte roligt att kunna välja vad man ska läsa, titta på och lyssna på? Fråga: vore det verkligen bättre om staten bestämde vad som producerades - och när? I Sven Wolters kommunistiska Sverige skulle förmodligen teatrarna få pengar av staten. Eller? Kul för honom i så fall. Eller skulle alla skådespelare bli bönder?

Samma sak med kläder. Ni klär er så snyggt, Ali och America. Samma fråga igen: är det inte roligt att kunna välja?

Den kommunistiska ideologin är motsägelsefull. Ett fåtal - någon sorts chefsideologer som vet bäst - ska bestämma. Fråga: hur går detta ihop med demokrati?

Och så proletariatets diktatur. Vill ni ha det som på Stalins och Lenins dagar? Eller var det inte "sann" kommunism? Missuppfattade människorna i arbetslägren vad kommunism var? Fråga: är det inte bättre med demokrati? Är det inte roligt att få säga sin åsikt? Vad är det som säger att inte ni skulle hamna i arbetslägret? Det är väl bättre att vinna andra för sin åsikt med ord, än att slå dem på käften?

Med andra ord måste ni göra något åt elitismen. Ni tror att ni vet vad som är bäst för alla. Fråga: eller hur?

Marx och gubbarna tyckte att konflikter var drivkraften i historien. Tidigare herre mot slav och nu kapitalist mot arbetare. I valrörelsen läste jag på Vänsterpartiets plakat: "det som är bra för överklassen är dåligt för dig". Fråga: varför attackerar ni överklassen? Jag trodde att ni försvarade underklassen, först och främst. Spelar det någon roll vad överklassen gör? Huvudsaken är väl att orättvisorna försvinner, inte överklassen. Alla överklassmänniskor har inte tagit andras pengar. Många har ägnat hela sin liv enbart åt att tjäna mer och mer pengar.

Förlåt att jag säger det, men är ni inte lite för upptagna med kläder och attityder? Alla ska ha palestinasjal, alla ska dricka rödvin. Rörelser som bygger på just kläder och attityder, och inte sakfrågor, överlever inte länge. Fråga: är det inte så? Hur skulle någon i kostym och slips bli mottagen hos er?

Det här en gammal kliché, men den måste vara med. Ni vill avskaffa kapitalismen. Fråga: vad är alternativet till kapitalism? Det räcker inte med att reformera kapitalismen, då är ni ju socialdemokrater. Hemska tanke. Det är ju så vanligt.

Många av er vill gå ut ur EU. Fråga: har ni ingen solidaritet med andra folk i Europa?

Det var allt.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2003 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: