sourze.se

Kära moderater!

Jag vill gärna lära mig mer om ert parti. Det är så mycket jag inte förstår. Jag har tolv frågor.

Sverige är ett av världens mest framgångsrika välfärdssamhällen även om mycket återstår. Enligt FN finns det bara ett land i världen med bättre levnadsstandard. Detta beror förstås på att skolan, vården och omsorgen är allmän i Sverige. Den är till för alla. Fråga: vad är det som är så dåligt med att alla får lika bra vård, skola och omsorg?

Ni vill sänka skatterna med många miljarder. Fråga: varför redovisar ni aldrig öppet vad ni vill skära ner på? Förslag: sätt ihop en lista över allt ni vill skära ner på i samhället och lägg ut på er hemsida. Jag hittar bara sådana listor på era motståndares hemsidor. Vilket kanske inte är så konstigt.

I Sverige tar vi just nu ett gemensamt ansvar för barn, sjuka och gamla i den offentliga sektorn. Fråga: verkar det inte ohyfsat att ge dem pengar och säga åt dem sköta sig själva på marknaden?

I ert parti ryms ju både medeltidskonservativa och fundamentalistiska nyliberaler. Några är gammaldags moralpredikanter och andra tycker att det är upp till var och en att supa ihjäl sig. Fråga: hur går detta ihop?

Högerpartiet, som ni hette innan, var ju inte särskilt pigga på allmän rösträtt, när den även skulle omfatta kvinnor och fattiga. Ni är ju fortfarande emot många rättigheter. Ni klagar mycket på socialbidraget till exempel, som är en rättighet. FN:s mänskliga rättigheter omfattar ju även ekonomiska och sociala rättigheter. Fråga: varför vill ni inte att svenska medborgare ska ha dessa rättigheter?

Vi kan stanna vid bidragen lite till. Ni brukar säga "arbete istället för bidrag". Jag undrar varför, med tanke på att samtliga partier i Sverige tycker likadant. Tro det eller ej, men det är faktiskt ingen som vill byta arbete mot bidrag. Däremot tycker några partier att de som av en eller annan anledning inte kan arbeta också ska ha rättigheter. Fråga: är det inte dags att sluta tjata om "arbete istället för bidrag"? Det är inte särskilt originellt, menar jag.

Ni säger ofta att bidragen "uppmuntrar till passivitet". Om jag förstår saken rätt så tycker ni att människor i grund och botten är lata och måste piskas för att överhuvudtaget göra någonting. Men ni kan väl bara svara för er själva, antar jag. Och är det så att ni hellre tar bidrag än arbetar får ni skärpa er, slöfockar. Fråga: eller hur?

Ni anklagar många sjukskrivna för att fuska. Jag undrar om ni vet vad ni pratar om. Fråga: hur många inom ert parti har egentligen jobbat i de branscher där sjukskrivningar är vanligast? Är det inte ganska många av er som dåsar i golfbilar och styrelserum?

Och så har vi integrationen. Jag är rädd att ni har blandat ihop det. Ni tror att socialbidragen är roten till det onda. Ni tror helt enkelt att socialbidragen kom först, sedan diskrimineringen. I verkligheten kom diskrimineringen först, sedan socialbidragen som är en rättighet, se ovan. Fråga: varför ställer ni krav på de diskriminerade invandrarna och inte de diskriminerande arbetsgivarna? Är inte det lite fegt?

Ni talar ofta om tillväxt. Ni tror att tillväxten skulle öka med lägre skatter. Men erfarenheterna från andra länder säger att seriösa investerare väljer länder där det finns infrastruktur, utbildning och så vidare. Allt detta kostar ju pengar. Om vi sänker skatten så mycket som ni vill lockar vi inte hit seriösa investerare, utan kortsiktiga spekulanter. Fråga: vad är vitsen med det?

Ökade klyftor innebär lägre tillväxt. Om vi ska få fart på Sverige måste vi göra något åt köpkraften hos de breda lagren. Detta kan åstadkommas med inkomstfördelning till exempel. Fråga: hur vill ni minska klyftorna - och därmed åstadkomma högre tillväxt?

Slutligen. Ni säger att ni är ett parti för det arbetande Sverige. I sammanhanget är det rätt kul att de flesta arbetare i Sverige inte kan tänka sig att rösta på er Däremot finns det ju många rika, som inte behöver arbeta, som röstar på er. Dem vill ni ju hjälpa genom att ta bort förmögenhetsskatter och kapitalskatter och så vidare. Ni vill försämra arbetsrätten för dem som arbetar. Fråga: är det inte lurendrejeri att säga att ni är ett parti för det arbetande Sverige?

Det var allt. Jag tror att ni måste jobba med de här frågorna om ni vill bli tagna på allvar.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2003 12:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: