sourze.se

Al Jazeera bättre på sanningen

Vilket krig tittar du på?

Jag vet inte exakt när media slutade vara en sanningsmaskin och började med propaganda och hjärntvätt, men förvandlingen har i alla fall fått mig att ifrågasätta varenda journalists integritet. Fuck the truth, it is the stories that sell.

Nyhetskanalerna pumpar dygnet runt och tävlar om livebilder från Irak där så lite som möjligt visas. CNN ståtar med exklusivt material på stridsvagnar som kör genom öknen, rubriken är "On the way to Bagdad". Det finns inga kännemärken till något utmärkande som helst på filmen som visas upp. Stridsvagnar som kör genom oändlig öken, denna kan ligga vart som helst; Kuwait, Irak, Saudiarabien eller till och med USA. Sanningen spelar ingen roll, de kör ju faktiskt i riktning mot Bagdad och i så fall ljuger vi egentligen inte, eller hur?

Tydligen är jag inte ensam om att såga västvärldens medietäckning av kriget. Scott Feschuk i National Post 030322 säger bland annat följande "Alla möjliga människor på TV berättar saker för oss som vi själva kan se med ledning av TV-bilderna". Vi tittare får tillgång till så liten del av det stora kriget att det är löjligt. Tim Cavanaugh från Reasons nätupplaga går ett steg längre, han jämför de innehållslösa rapporterna från de stora nyhetskanalerna CNN, CBS med rapporteringen från den ökända Qatar-baserade TV-kanalen Al Jazeera. Denna kanal visar kriget som det är, utan censur. Vi får se bomberna falla över norra och södra Irak och efteråt visas den verkan som explosionerna lett till. Bilder på döda civila, män, kvinnor och barn kablas ut över hela världen. Det är hemskt, chockerande och hjärteslitande. Al Jazeera balanserar det faktum att CNN gärna får visa irakiska krigsfångar men att amerikanska eller brittiska krigsfångar är tabu. Här ser vi själva hur koalitionens soldater sitter blåslagna och skrämda när de ger en intervju. Detta kallades ett brott mot Genèvekonvektionen, men då skall väl USA också skärpa sig och inte visa bilder på irakiska tillfångatagna soldater, eller?

Cavanaugh påpekar vidare att ett land i krig måste vara berett att se konsekvenserna av sina krigshandlingar, annars kan landet inte betraktas som seriöst. Detta har inte varit fallet hittills. Kriget måste göras till ett rent, blodlöst befrielsetåg, annars kan opinionen vända.

Al Jazeera har då på alla plan brädat västmedia menar Cavanaugh. Den arabiska satellitkanalen visar fasansfulla bilder av offer från båda sidor av konflikten, utan hänsyn till hur dessa eventuellt skulle kunna påverka opinionen.

Al Jazeera själva har insett att de är en av de få kanaler som vågar visa och berätta om vad de ser och då bestämde man sig för att gå ett steg längre från att vara ett arabiskt talande TV-kanal och lanserade en webbsajt på engelska. Denna webbsajt har råkat ut för flera sabotage från hackers och ligger oftast nere.

Jag antar att sanningen svider.

Källa: Norra Skåne


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2003 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: