sourze.se

Konfrontationen 2/5

Det har gått en vecka och alla eleverna har letat fram faktaunderlag, om dom olika partiernas olika ställningstaganden i sakfrågor.

En kristen flicka från Halland har skrivit om kristdemokraterna. Vad den unge moderate mannen skriver, är självklart.

Nu ligger alla faktabladen på bänkarna och läraren gör sig beredd att börja utfrågningen.

Ungmoderaten svarar med nöje och redovisar partiets ställningstaganden. Dom kommer in på skattefrågan och kvällen innan har moderatledaren Carl Bildt intervjuats av Loket på tv. Eftersom den unge moderaten har Bildt som förebild såg han med spänning på tv-intervjun. Även den hånflinande 40-åringen har sett utfrågningen av Carl Bildt och han citera vad moderatledaren sa då han redovisade partiets skattevisioner. Han säger att Bildt anser det billigare att sänka skatterna för dom rika med höga inkomster, än att generellt sänka skatterna för alla låg –och medelinkomsttagarna. Hela tiden sitter den hånflinande mannen och ser provokativt på den unge seriöse moderaten. Att 40-åringen är socialist har han börjat förstå, men att han dessutom är en feg och provokativ själ har den unge inte räknat med. I hans hem är det ofint att förlöjliga och gör narr av andra människor, som har en annorlunda uppfattning.

Det tycker tydligen inte den satans hånflinande 40-åringen.

22-åringen har aldrig pratat med mannen tidigare, ändå har han suttit och hånflinat åt honom ända sedan den unge var modig nog att redovisa sitt politiska intresse och ideologiska ståndpunkter.

Läraren frågar:
- Vad tycker moderaterna om EMU?

22-åringen svarar käckt:
- Vi vill gå med.

Då flinar 40-åringen öppet, inför alla dom andra och 22-åringen tar vid sig. Är allt jag säger fel och värt att skratta åt, tänker ungmoderaten. Trots att han vet och är övertygad om att det inte är så. Det är hånflinet som gör fel och har problem. Det är lärarsvinets fel, som inte ingriper och ser mobbing i beteendet när en elev blir orättfärdigt bemött. Din tjocka fega jävel, tänker ynglingen om läraren.

Dom går in på flyktingpolitiken och den tjocka läraren frågar:
- Vad tycker moderaterna om flyktingfrågan, ska vi ta emot flyktingar?

Den ambitiöse moderaten hinner inte besvara sin fråga, förrän det hånflinande fanskapet är framme igen:
- Dom som går med vinst vill moderaterna tar emot, svarar han på en fråga som inte ens var ställd till honom.

I samma ögonblick ger moderaten den kortväxte 40-åringen ett sakligt svar på hans kommentar:
- Ja, i den mening att flyktingar och invandrare bör kunna försörja sig själva genom arbete och bli skattebetalare inom en snar framtid.

Hånflinet ser förvånad ut över att den unge mannen inte var honom svaret skyldig. Han går blicksnabbt till defensiven och påpekar att det bara var ett skämt, då har han också en allvarlig ton.

Men försent, moderaten uppfattade inte hans kommentar som ett skämt och inte hånflinet heller. Då skulle han inte gå på defensiven och förklara sig, om han verkligen själv såg det som ett skämt. Alltså var det inget skämt ifrån hans sida heller, tänker 22-åringen och börjar känna hat mot den fega karljäveln. Men än sålänge känner han sig för fin för att slå tillbaka, på honom. Trots att han har god lust att göra det nu, på fanskapet.

Detta är ett bidrag till författarskolan.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2003 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: