sourze.se

Jiddra mer!

Det har talats om att slå bögar på käften på sista tiden. Jag tänker inte skriva om det. Däremot tänker jag skriva lite om jidder som ett medel för att göra vardagen lite roligare.

Mitt personliga favoritjidder är det fotbollsspelare emellan. Bögar eller inte. Jag har själv erfarenhet från division 6. Och jag jiddrar gärna. Helst med killar som tar sig själva på väldigt stort allvar och förmodligen inte gillar bögflirtar. Såna som varje match satsar minst 110 procent. Det är tio procent mer än max – alltså jättemycket.

Det gäller att lägga sig på en orimligt låg nivå.

Motståndare som ständigt klagar till domaren såna som var skvallerbyttor i mellanstadiet härmar jag bakom ryggen med fjantig röst. "Domarn! Kollar vad han gör! Domarn!" Att vara vuxen och härma andra vuxna med larvig röst är jättekul. Framförallt när de redan är arga. Det är fjompigt, konstigt och påträngande. När det kommer till att kalla motståndare för fula namn aktar jag mig för att komma med allvarliga påhopp "fitta" och sånt, utan håller mig till mer försiktiga förolämpningar som "pajas" och "sötis". Det brukar räcka för att få en skön irriterad stämning som håller i sig hela matchen.

Ett mer vardagligt jidder är att peka finger åt bilar som inte stannar vid övergångsställen. Kanske försöka sparka på bilen när den åker förbi. Än så länge har jag inte fått in någon träff, men min korta stubin och min hårda vrist kommer nog snart belöna mig med en buckla. Spotta på bilar kan man också göra om de uppför sig dåligt i trafiken. Den materiella förödelsen blir minimal, den symboliska desto större. Just den effekt man är ute efter.

Att angripa bilar är spännande eftersom chauffören kanske blir förbannad och stannar och man inte har en aning om vem kliver ut. Det kan vara en liten tant. Det kan vara en stenad biltjuv med en påk i näven. Det kan vara din kompis mamma. Eller alla dessa exempel kombinerat. Det enda man verkligen vet är att chauffören förtjänat skit efter att ha kört galet.

Det jag försöker säga är att man ska tjafsa mer. Eftersom det är kul. Man får känna sig lite tuff/oberäknerlig/störd. Pröva själv redan idag. Kanske nån saknar vardagshyfs och kliver på tunnelbanan innan du hunnit gå av. Då är det bara att dra upp fingret och kalla personen för "fjärtfejs" och vips! Du har tagit initiativet till ett upplyftande vardagsjidder.


Om författaren

Författare:
Erik Gripenholm

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2003 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: