Om man ändå envisas med att ställa sådana frågor märker man att folk börjar vrida på sig, flacka med blicken och mumla något om demokrati och rättigheter och sekretess eller så blir svaret något intetsägande i stil med: "Jag tjänar så jag klarar mig och minns faktiskt inte riktigt vad jag röstade på i senaste valet."
För mig som har rötter i Grekland kan detta tabu te sig märkligt, ty där är partisympatier en självklar introduktion till ett hett lära-känna-varandra-samtal. Lönen likaså. Man gnäller gärna över hur lite man tjänar eller skryter över den feta lönechecken inför andra. Där finns emellertid andra tabun som inte är tabubelagda i Sverige. Exempelvis sex.
Men när det kommer till sex är stoppskyltarna som bortblåsta i vårt avlånga land. Här talar man gärna och ofta om sex i klassrummen, kvällstidningarna, tv-sofforna, löpsedlarna, i tjej- och herrtidningar. Sex säljer i Sverige och det är inte för inte vi har fått sexstämpeln på pannan av det förhållandevis puritanska världssamfundet. Men sex är ett samtalsämne och i synnerhet när det gäller tjejer. Är du kille slipper du förmodligen sådana frågor. Där gör medierna fortfarande skillnad på folk och folk. Även våra seriösa medier.
Allas vår "Robinson"-Mirre intervjuades i P 3:s "Morgonpasset" och trots att det finns tusen intressanta frågor att ställa till denna tuffa, smarta tjej som överlevde ölivet och killarnas rävspel får hon i stället följande fråga i direktsändning:
"Runkade du på ön?"
Jepp, ni läste rätt. När senast blev Jan Guillou, kungen, Jan Emanuel, Markoolio eller Björn Borg utfrågade om sina onanivanor?
Visst förknippas "Robinson" med sex sedan hälften av de kvinnliga deltagarna fått erbjudande om att vika ut sig och sedan de också accepterat med motiveringen: "Det var en kul grej!"
Tjejerna ställer upp på männens spelregler och blottar brösten av obegripliga skäl. Men när det äntligen dyker upp en snygg, stark, blond, blåögd frisörska som är välmöblerad i huvudet behandlar de även henne som om hon vore en blåst bimbo. Respektlösheten sprider sig och smittar av sig på henne också, trots att hon inte gjort sig förtjänt av det. Och det är där bristen på jämställdhet kommer in. För så hade de aldrig behandlat en man.
Trist är att P 3:s programledare, den som formulerade frågan, på fullt allvar hävdar att frågan är feministisk. Flickor onanerar också, menar hon, och har rätt till det, tillägger hon. Och om vi nu gör det, tillägger jag, vad har det med dig att göra och vad skulle det tillföra världen och jämställdheten om vi ställde oss upp i trupp och avslöjade när, var och hur ofta vi gör det. Det finns saker som är privata, och vill man själv berätta om sina runkrutiner är det fritt fram, men ingen ska tvingas svara på sådana frågor. "Det privata är politiskt" skanderade 70-talsfeministerna och syftade på rätten till dagis, fri abort, mammaledighet och annat som kunde befria kvinnan från manssamhällets bojor. Så långt håller jag med. Men kliver ni ned och börjar rota i min trosa kan ni glömma mig för alltid. Vissa tabun är trots allt bra tabun.
Av Alexandra Pascalidou 26 feb 2003 07:57 |
Författare:
Alexandra Pascalidou
Publicerad: 26 feb 2003 07:57
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå