sourze.se

Media svartmålar Lunarstorm

Det har blivit mer och mer poppis att anklaga Lunarstorm för de brott som sker mot minderåriga. Vart går gränsen för hur mycket skit man får kasta?

Lunarstorm har länge varit en av Sveriges mest populära sajter. Sidan har för många fungerat som en mötesplats och ett ställe att knyta nya kontakter på. Under den senare tiden har det dock kastats mycket skit på bland annat Lunarstorm. Tidningarna rapporterar dagligen om pedofiler som surfar på sidan för att ragga upp tonåringar. I aftonbladet den 5:e november skriver Fredrik Rundkvist om en tjugoettårig man som misstänks ha våldtagit en flicka i trettonårsåldern. Det står även att dom fått kontakt via nätet och att flickan lämnat ut information på Lunarstorm som gjorde det möjligt för mannen att hitta hem till henne.

Många blev säkert upprörda när de läst detta. Många tänkte säkert att en sådan sida borde läggas ner för allas bästa. Men skulle det hjälpa? Skulle pedofilerna försvinna från nätet?

Är det inte så, att pedofiler finns där barn finns? Är det inte så, att om det visar sig att en pedofil varit anställd på ett dagis så bör man inte stänga dagiset utan istället arbeta emot att detta sker igen?

Nu är Lunarstorm inget dagis, och därför gäller givetvis inte samma regler där. På denna sida har ungdomarna möjlighet att lägga ut alla möjliga olika sorts bilder på sig själva, och det lockar givetvis folk som är intresserade av att kolla på dom. Att dessa personer dessutom kan vara anonyma gör väl bara det hela mer attraktivt. Men är det Lunarstorms fel?

Är det inte så, att den bild som målas upp av ungdomar på Internet endast är en spegelbild av det samhälle vi lever i idag?

Dessa ungdomar som nu väljer att lägga ut bilder på sig själva i tighta toppar och glansiga läppstift, kan det inte vara så att det beror på något annat än Lunarstorm? Kan det inte vara så att felet ligger i vårt samhälle? Givetvis är det så. I alla tider har folk strävat efter uppmärksamhet, på det ena eller det andra viset. Lunarstorm har bara gett många en möjlighet att utrycka sig.

Media älskar att kasta skit på Lunarstorm. Artikeln skriven av Rundkvist är bara ett exempel. Dessutom är den inte sann. Efter vidare efterforskningar ifrån Klas Karlsson, säkerhetsansvarig på LunarWorks kunde man fastställa följande genom kammaråklagare Jan Wallström:

"De här två har träffats via bekanta till flickans far som i sin tur var bekanta med gärningsmannen. Därefter har de hållit kontakt via nätet".

Det är alltså ganska klart att det inte är Lunarstorm som är boven i detta fallet. Men vad har lunar för ansvar då? På lunar skriver Richard Eriksson som är chefredaktör följande:

"LunarStorm är både en del av och en spegling av samhället - både på gott och ont. Internet är ingen barnvakt och det finns inga dagisfröknar som tar ansvar för det din son eller dotter hittar på eller utsätts för på Internet. Du som förälder måste ta ditt ansvar och rusta dina barn med rätt värderingar och verktyg för att säkerställa att besöket på stan eller stunden framför datorn blir en positiv upplevelse. "

Media bör sluta med svartmålandet av en sida som fatiskt inte är mer brottslig än någon annan. Föräldrar borde förstå att det är deras ansvar att ge barnet rätt värderingar.


Om författaren

Författare:
Kenny Berggren

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2002 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: