sourze.se

Betalda lögner om sjukskrivningarna

Det finns folk som har bra betalt för att skriva lögner om de "rekordhöga" sjukskrivningarna och orsakerna till dem.

Att vara ledarskribent på en stor, borgerlig dagstidning måste vara bland de fånigaste jobb man kan ha. Att glida in runt halvelvatiden på redaktionen, ständigt sitta och lyssna på nyhetssändningar och sedan skriva sina politiska kommentarer... och för detta lyfta runt 50 000 kronor i månaden.

Uppdrag: Ge dagligen små nålstick till den arbetande, lågavlönade, sjukskrivna eller arbetslösa delen av befolkningen, vilket som nu passar bäst för dagen. Häckla sossarna, utom när de visar "handlingskraft" eller ställer upp på USA:s sida i "kriget mot terrorismen".

Bedriv framförallt kampanj om det "rekordhöga" antalet sjukskrivningar som hotar att spränga budgettaket. Är det inte ett livstilsproblem, sjukskriver sig inte folk för lätt? Så ut misstankarna.

Fakta är ju - villket du själv egentligen vet - att sjukskrivningarna i själva verket låg något högre vid slutet av 80-talet än i dag, även om vi är på väg tillbaka mot de rekordhöga nivåerna. Arbetsmiljön gör många sjuka också i dag.

Detta vet du, det är bara att läsa ekonomidelen i din egen tidning. Men toge du intryck av denna verklighet, skulle du inte längre vara en nyttig idiot, så det gäller att stålsätta sig mot tanken att folk verkligen är sjuka.
Förr var det i huvudsak inom exportindustrin som folk blev sjuka av arbetet, fortfarande vid början av 90-talet kunde 10 procent av arbetskraften vara frånvarande på grund av sjukdom en vanlig dag på många, anrika industrier i Västerås där jag då var praktikant på en lokaltidning.
Sjukskrivningsnivåerna inom tjänsteföretag var däremot många gånger nästan obefintlig. Någon enstaka medarbetare var sjukskriven för allergi och siffran steg därför till kanske 1 procent sjukskrivna. Detta mönster var tydligt när jag gjorde en rundringning bland lokala företag.

Sjukskrivningsnivåerna i början på 90-talet var låga och sjönk hela tiden efter toppen i slutet av 80-talet. Nu har vi alltså återigen fått stigande sjuktal.

Man måste se detta historiskt. Industrimiljöerna hade förbättrats, sjukpensionerade slussades ut ur systemet, lågkonjunkturen gjorde att folk var extremt rädda om sina jobb. Detta gjorde att sjukskrivningsnivåerna sjönk kraftigt i början av 90-talet. Nu när de under några år har stigit igen, så beror det förstås på att många års sjuknärvaro och besparingar på arbetsplatserna har tagit ut sin rätt. Detta är bara logiskt. Gamla arbetsmiljöförsyndelser inom industrin erkända av åtminstone en hög chef inom exportindustrin för mig har ersatts av nya inom offentlig sektor, ingen idé att blunda för det.

Fotnot: Vid slutet av 80-talet var cirka 6 procent av arbetskraften sjukskrivna en vanlig dag, i dag är det drygt 4 procent.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2002 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: