sourze.se

Därför vill Blair ut i krig

I dagarna publicerade Blair en rapport som var till syfte att stödja han krigsplaner mot Iraq.

Det är märkligt att se hur oemotsagt han kan föra ut sina planer på ett anfall. I svensk media är det få som ifrågasätter hans mål och hans syften.

När USA talar om krig så är den omedelbara reaktionen att de gör i syfte att flytta fokus från problemen på hemmaplan. Må det handla om sex-skandaler som hos Clinton eller ekonomiska problem som Bush står inför, så talas det alltid om att USA vill dra ut i krig i syfte att dölja sina egna problem.

Men nu när Tony Blair slår på krigstrumman så kommer inga likartade reaktioner. Det är väldigt konstigt att ingen ifrågasätter syftet bakom Tony Blairs krigshets. Stora delar av hans eget parti motsätter sig hans krigsplaner och dessutom har de väckt ett mycket brett folkligt motstånd. Hur kommer det sig då att han vidhåller vid att ett anfall på Iraq är den ända vägen att gå?

Blair har mycket stora inhemska problem att tampas med. Hittills har till exempel det nationella hälsosystemet NHS klarat sig från kollaps med blotta förskräckelsen. Denna gigantiska centraliserade och svårrodda kollos kostar bara mer och mer för varje år men har under Blairs styre inte visat några tecken på förbättring.

Dessutom har skolan blivit ett växande problem för Blair. Färre och färre fortbildar sig efter gymnasiet, tvärt emot Blairs uttalade intentioner. Nu talas det om att sänka kraven för att få fler att vidareutbilda sig, ett förslag som inte gillas av allmänheten, som med rätta känner att det skulle vara ett svek mot de unga.

Det Blair förmodligen hoppas på är ett framgångsrikt krig mot Iraq som han sedan ska vända till politiskt medvind på hemmaplan. Ett tidigare prövat framgångsrecept av Thatcher efter falklandskriget. Hennes mest framgångsrika reformperiod kom efter att hon slagit tillbaka anfallarna på bortaplan och så tystad kritikerna på hemmaplan.

Blair vill nog gärna se sig själv som den starke mannen som tog ansvar för säkerheten i Europa och världen inför kommande val. Inte mannen som stod handfallen inför de inhemska svårigheterna.

Jag vill gärna tro att Blair har ädla syften när han uppmanar till ett anfall mot Iraq. Men att detta på ett väldigt effektivt sätt tar uppmärksamheten från Blairs problem på hemmaplan går inte att bortse ifrån. Om detta är medvetet eller inte kan jag inte bedöma, men det är onekligen mycket som tyder på det.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2002 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: