sourze.se

Bögpest

Jag blev medlockad att ge blod igår. Jag tänkte dels göra en insats, om än blygsam, dels jobba med min sprutskräck.

Man får fylla i lite formulär om man är förstagångare - inga problem, annat än den alltid lika svåra frågan anser du dig för närvarande vara fullt frisk?

Första gången tar de inget blod, bara ett grundligt prov. Sedan tar de ett enklare prov varje gång man lämnar blod. Bra, tänkte jag, en check-up var fjärde månad helt gratis. Guld.

Efter provtagningen stack den äldre sköterskan en broschyr i handen på mig, bland annat med lite mer info om kriterier för att få ge blod.

"En person som haft samlag med en ny partner i andra fall än vad som nämnts ovan mot betalning, med sprutnarkoman får accepteras som blodgivare tidigast tre månader efter detta."

Alltså: Har du haft sex, skyddad eller oskyddad, med en ny partner de senaste tre månaderna, får du inte ge blod.

När jag frågade sköterskan lite försiktigt om punkten såg hon förstående ut och sa: "Jo, när vi fick de nya reglerna och såg den raden, så sa vi att det kan bli problem med yngre människor, men det är ju så man vill ha det egentligen, om man själv skulle behöva blod, eller hur? Du får helt enkelt vänta tre månader."

Jojo, tänkte jag.

"En man som haft samlat, oralt eller analt, med en annan man kan inte heller bli blodgivare."

Tvärstopp. Om en kille någonsin tagit en kuk, kan han inte bli blodgivare. Inga de senaste sex månaderna. Någonsin. Inget bögblod här inte.

Det är ju inte utan att man undrar om de verkligen har suttit och räknat på hur mycket blod de kommer att förlora på den regeln och vägt det mot hur många tusendels procent högre smittrisken skulle bli, eller om det helt enkelt handlar om en rädsla för att Svensson inte skulle våga ta emot blod om det fanns ens en risk att det var bögblod. HIV-bögars blod. Promiskuösa HIV-bögars blod.

Vad tror du?


Om författaren

Författare:
Stefan Andersson

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2002 19:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: