sourze.se

S utan folkstöd

Nu bildar S regering. Och inte helt oväntat lägger de beslag på hela härligheten själva.

Göran Persson berättigar sitt krampaktiga kramande om makten och oviljan att dela med sig av den genom att hävda att valresultatet ger honom ett demokratisk stöd till detta.

Han påstår ju att 40 procent av folket står bakom honom. Han glömmer tämligen fort bort att 21 procent av väljarna valde att inte rösta. Räknat på hela den röstberättigade befolkningen så är det bara 31 procent som stödjer honom.

Frågan man bör ställa sig är om denna en femtedel som inte valde att rösta kan ses som ett uttyck för stöd eller missnöje för den sittande regeringen.

I mina ögon är det ett underkännande, ett tecken på att 21 procent känner att det inte finns några alternativ på den politiska skalan att stödja. Således inte heller Göran Persson.

Så räknat på den röstberättigade befolkningen så var det hela 69 procent som på valdagen valde att uttrycka missnöja med socialdemokratin.

Är det då demokratiskt att de ensamma ska bilda regering?

Inte om du frågar mig. Och inte om du frågar 69 av den röstberättigade befolkning.

Men som Churcill sa: "Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra." Fast visst ligger Otto Ludwig närmare i just detta fall: "Naturligtvis har demokratin sina olägenheter. Till exempel väljarna."


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2002 12:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: