sourze.se

Hur ser kaos ut?

Lever vi för tillrättalagt? Jag ser bara ordning.

Har kommit in på konsthögskolan och blir om det vill sig väl bildkonstnär om fyra år. Nu kan man gå i egna penséer och var världsfrånvarande och udda i gamla udda kläder för att man studerar konst. Det har liksom numera sin legitimerade förklaring. Skolan lär ha hög status. Vi är tolv nya i år. Man pensionerar sig inte från konsten, så elevernas ålder spelar ingen roll.

De första dagarna blev vi tilldelade varsin digitalkamera och ett tema vi skulle illustrera i ord och bild via och med hjälp av dator. Hade aldrig hållit i en digitalkamera förut och än mindre sysslat med framställning och layout av text och bild på detta sätt. Det blev en körig tid. Svettades framför datorn medan hälften av infon gick in genom ena örat och hälften av resten ut genom andra. Var alldeles slut på kvällarna. Intalade mig att inte snegla på ungdomarna som fått it med modersmjölken medan jag vuxit upp på ransoneringskort. Klickade ikapp och låssades världens nörd. Missade värdefull info när jag åkte till veterinär med morsans katt som skulle steriliseras. Kattkräket klöste mig och mor skällde och morronen var dimmig och sur och väl tillbaka i datorsalen trodde jag mig i misstag ha raderat alla mina mödors verk.Vad gör man inte för sin lilla mor.

Hasplade ur mig något om kattsterilisering i vinddraget av vår stressade handledare och frågade var allt mitt är? Leende böjde han sig över mig med nån doft och for med pilen hit och dit medan jag tänkte på om jag månne osar svettlukt. Vips var det kirrat i en blink, bara att fortsätta. Det var bara det att det var blank new dokument i skallen o inget hände därinne på en lång stund. Vågade knappt fråga en ung kille med ett hår som en venetziansk afton, annars var man ju typiskt vakuumtant.
Fick till slut ihop ett nöduppslag men gjorde det under helgen när salen var tom för att det kändes bättre då.

Följande veckor, grunder i visuellt uttryck. Undrade om vi skulle lära teckenspråk men anade att det nog inte är det. Vi fick lära teckna en punkt. En liten fläck, flugskit, vadsomhelst. Som skulle vidga sig med vad där fanns runt den. Cyklade hem och flyttade på en vedhög så att den skulle ligga på en presenning. Tyckte det var mera handfast och viktigare för att den inte skulle ligga på bara marken och dra i sig väta. Har ont i armarna ännu men fick min punkt färdig nästa dag. Tecknade sen en hopskrynklad skitig trasa med hårstrån. Det tog en dag med rökpaus.

Nästa uppgift vi fick var att illustrera kaos med vilket uttrycksmedel vi vill, till på tisdag. Jag är alldeles tom i bollen. Hur ser kaos ut??? Jag brukar ju måla idyller!


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2002 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: