sourze.se

Klagan på grannen

Det händer varje sommar och är lika kul var gång. Vi sitter antingen ute och grillar eller äter helgmiddag. Jag, mamma, pappa och lillasyrran.

Då händer det: "Brrrrrumm!", en gräsklippare går igång och grannen börjar klippa. Eftersom våren altan ligger mot grannens största gräsplätt, som han oftast börjar med, får vi nöja oss, största delen av middagen, med det här oväsendet.

Pappa klagar var gång på honom, inför oss vid bordet:

"Kan han inte stänga av den där någon gång. Det skulle ta mig fan vara förbjudet att höra motorgräsklippare i bostadsområdena!"

Pappas klagan ligger i blodet. Farfar och farmor klagade alltid på deras granne, för att han klippte gräset just när dom satt ute och "kuckulurade", till kaffet.

Ett tag bodde det en "mc-knutte" i hyreshuset bredvid deras hus: Han hade en stor "Harley-Davidsson". Jobbade 9-18 och satte sig på "hojen" vid åttatiden och brummade iväg. Han kom hem vid 18.30-tiden och brummade in på gården.

Dessa två "brum- brum" tillfällen, morgon och kväll, iakttog och stördes alltid de två "pensionärerna" av.

En söndagskväll, när jag hälsade på farmor och farfar, brummade "knutten" iväg vid 20.30-tiden. Kanske för att köpa tidningen eller något annat?

Strunt samma, men detta lilla "brum" fick gamla farfar att gå runt på sin gräsplätt för att "följa brummandet, över hela stan" och kommentera det:

"Nu är han igång igen den där", gormade farfar runt, ända tills min humoristiske farbror kom ut och undrade vad det var frågan om?

"Det är den där huliganen, han skulle ta mig fan inte få bo här", sa farfar.

"Men snälla någon då", sa min humoristiske farbror. "Det enda oväsen den stackarn gör är väl bara då han sätter sig på sin motorcykel och ger sig iväg, till sitt jobb och kommer hem därifrån", avslutar han.

Gamle farfar muttrar lite och går sedan in.

Det är självklart att man önskar att få äta sin middag, ute i lugn och ro i trädgården. Men bor man i ett bostadsområde, bredvid andra människor som har rätt att göra PRECIS vad dom vill i sin trädgård och PRECIS när dom vill det, på dagen, får man som granne respektera det.

Min gamla farmor försökte för ett tag sedan, be deras granne, som är med i Jehovas, att sluta klippa gräset, en solig söndagseftermiddag, med hänvisning att "gamle farfar" satt ute och vilade. Farmor försökte: "Det är söndag idag!"
Den fräne "Jehovasen" svarade: "Ja, det är det!" och drog sedan igång gräsklipparen igen.

Så ska det låta. Varje villaägare har rätt att göra vad han vill i sin trädgård mitt på blanka dan utan att ursäkta sig för sina grannar.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 sep 2002 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: