sourze.se

Gratis är gott

- därför smakar socialism skit.

Detta med bondförnuft kryddade talesätt är för mig socialismens fundamentalsats. Om du äter utan att behöva betala proppar du förmodligen i dig mer än normalt, "nu när det ändå är gratis".

Det socialistiska samhället bygger på gemensamt ägande, det vill säga att alla har tillgång till allt. Ett så kallat gratissamhälle där "inte bara de rika" har tillgång till det som produceras.

Men som vi konstaterat slösas det så snart något blir gratis. Gratis är ju gott. Låt oss ta några exempel:

Jag har en kompis vars föräldrar betalar kostnaderna för mobilsamtal. Medan vi andra håller oss kort i mobilen snackar han i evigheter. Varför hushålla när någon annan betalar? Gratis är gott.

Och nog tusan går jag alltid upp något kilo efter en helg i föräldrahemmet. Med mat på bordet som en studentplånbok aldrig skulle bekosta är det ingen konst att fylla kistan.

När socialdemokraterna, vänsterpartiet med flera drar igång "ska bara dom rika"-retoriken bör du ha i åtanke att gratis är gott. Och framförallt: ingenting är gratis. Allting kostar, enda skillnaden är att någon annan tvingas betala kalaset.

Vänsterpartiet vill att körkort ska vara "gratis". Det vore ju förfärligt om bara dom rika hade körkort. Ett körkort kan kosta mellan 2 000 och 15 000 kronor beroende på antalet lektioner med mera. Jag betalade mitt eget körkort, följaktligen ville jag spendera så lite som möjligt och i slutändan kostade det 5 000 kronor. Vissa kompisar fick körkortet "gratis" av sina föräldrar, inte konstigt notan blev högre. Gratis är ju gott.

Om staten finansierar körkorten kommer samtliga körkort kosta runt 15 000, vilket betyder att körkorten kostar samhället cirka tre gånger mer än om var och en köpt sitt eget.

Tillämpar vi detta gratistänkande på ett helt samhälle blir det ett fruktansvärt slöseri och därmed en fruktansvärd fattigdom. En snabb titt på välståndet i gamla kommunistländer bekräftar detta.

Socialism innebär att jag av lagen tvingas att finansiera någon annans konsumtion, alltmedan andra anonyma människor tvingas betala åt mig. Alla betalar åt alla - allt blir gratis och alla slösar hej vilt med varandras surt förvärvade arbete. I ett socialistiskt gratissamhälle blir du rikare ju mer du konsumerar och fattigare ju mer du producerar. Gratis är gott och därför smakar socialism skit.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2002 14:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: