sourze.se

Vi vet vad vi vill

Michael Lundahl menar att ungdomsförbunden bara snackar skit och att man inte kan ta dem på allvar.

Jag förstår din kritik. Det är tråkigt om vi inte lyckas föra fram vad vi tycker själva. Men det är också svårt att låta bli att kritisera de andra partierna i bland. Politik är känslor och vi måste reagera när något känns fel. Det stämmer inte att vi inte vet vad vi vill. Jag tycker att Du nedvärderar människor när du säger att medlemmar i ungdomsförbund inte vet varför de vill det de vill.

Att vi gröna ”pratar dödsgudar” i kärnkraftsdebatten handlar om att vi ser en stor risk med kärnkraft. Människor har olika världsbilder och utifrån det bygger man politiska idéer. Vi gröna ser nog risker i större utsträckning och tar de på större allvar än andra partier. Om det sedan känns retoriskt är det tråkigt. Jag tycker att det är ett problem att partipolitiken är så retorisk. Det är något vi måste försöka komma bortom.

Jag håller med om att det är ett problem att inte bara medlemmar i ungdomsförbunden, utan framförallt ungdomar som inte är aktiva i en organisation, har dåliga kanaler att påverka. I skolan lär man sig ju inte precis hur man kan delta aktivt i samhällsförändringen, den är många gånger i stället passiviserande. Men jag tror inte som du att man kan säga att vi inte kan lita på ungdomar för att det är mycket skitsnack i politiken. Jag tror snarare att man behöver utöka möjligheterna att påverka i politiken. Kraftigt. Mycket är det som behöver göras för att förbättra demokratin. Tex införa reell elevmakt i skolan, låta alla medborgare lägga förslag till kommunfullmäktige och sänka rösträttsåldern. Det måste vara en kombination av att makthavare släpper in unga människor och att unga människor engagerar sig och kämpar för att få inflytande. Utan det ena fungerar inte det andra.

Jag tycker det är sorgligt om du uppfattar det så att ungdomsförbunden föder en nidbild av att unga människor inte kan ta ansvar. För så är det förstås inte. Unga människor är lika bra som äldre människor på att ta ansvar och sätta sig in i olika frågor.

Det jag tror behövs är en stark förnyelse av politiken. Den uppdelning av politiska block i höger och vänster som gjordes för länge sedan har på många sätt spelat ut sin roll. Det kan vara en orsak till att partierna försöker hålla fast vid sina traditionella roller och att man då använder sig av retorisk tårtkastning. Vi gröna har aldrig känt oss hemma i den skalan.

Du har helt rätt i att språket och tonen i politiska diskussioner måste förändras, även om jag inte håller med om att det bara är skitsnack. Det finns mycket bakom. Känslor, åsikter och värderingar som väcks till liv. Men vi tar förstås till oss kritiken och ska tänka på detta.

Gustav Fridolin Jr, språkrör Grön Ungdom, Mp:s ungdomsförbund



Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2002 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: