sourze.se

Strunta i vård, skola och omsorg!

Så länge politiker satsar pengar på vård, skola och omsorg så kommer patienter, elever och pensionärer aldrig att få det bättre.

När man talar om vård så talar man om politiska system. Istället för en socialdemokratisk sjukvårdspolitik som kramar system borde man börja föra en politik som kramar människor.

Socialdemokratisk vårdpolitik, som har gått ut på att främja ointresse istället för vinstintresse, har fått tydliga negativa konsekvenser för patienter. Men vad annat kan man vänta sig, när man ser till system istället för människor.

Sverige har en dålig välfärd, framförallt om man betraktar att vi har världens högsta skatter. Länder som Tyskland och Frankrike, länder med betydligt lägre skatt än Sverige, har visat att patientfokuserad vårdpolitik leder till bättre vård.

I Tyskland och Frankrike har alla rätt att välja vård helt fritt. Dessutom har alla rätt att bedriva vård; kooperationer, företag och aktiebolag. Även i en nationell jämförelse så är det tydligt att landsting som tillåter vinstintressen inom vården har en större tillgänglighet av vården för alla medborgare. I landsting som ej släpper fram privata intressen så är det endast ett fåtal medborgare, med mycket pengar och kontakter, som får den vård de har rätt till, resten får stå i årslånga vårdköer. I länder där man konkurrensutsatt vården har dessa gräddfiler försvunnit.

I de tre landstingen som mest har främjat privata intressen inom vården, Västmanland, Stockholm och Skåne, är andelen patienter som fått behandling inom tre månader 54 procent, medan i resterande landsting endast 36 procent. Sambandet är statistiskt säkerställt.

Allt detta står att läsa i en rapport nyligen publicerad av Svenskt Näringsliv under titeln "Ökad konkurrens för kortare köer".

Sverige behöver en vårdpolitik som står upp för patienterna och inte för politiska system. Det viktiga är att patienterna får vård, inte vilket byråkratiskt vårdsystem landstinget ska ha.

För samhället är det alltid bättre att bota sina medborgare så fort som möjligt. Då slipper försäkringskassan betala miljontals kronor i ersättning och personen i fråga kan återgå till sitt jobb. Men framförallt så är det mycket mänskligare att inte låta människor vänta flera år på behandling när de betalat skatt hela sitt liv.

Jag tror på allas rätt till gratis och bra vård i tid, men det borde inte spela någon roll om denna vård ges på närmaste vårdcentral eller hos en specialistläkare i Spanien, det borde patienten rimligtvis själv få avgöra.

Landstinget måste i båda fallen betala kostnaden för behandlingen. Dessutom har det i flera fall visat sig att när landstinget skickat patienter till till exempel Finland har behandlingen, inklusive reseomkostnader, varit billigare än om den genomförts i landstingets egen regi.

Utöver kostnaden för behandlingen så tillkommer dessutom stora samhällsekonomiska kostnader när människor står i vårdkö i väntan på behandling. Den sjuke kan inte jobba och därmed betala skatt, och staten har en stor kostnad för patienten genom ersättningen som betalas ut från försäkringskassan.

Ett vidare problem är när landstingen satsar pengar på att korta vårdköerna. Då är ofta staten den stora vinnaren som slipper betala sjukersättning till de patienter som annars fått stå i kö. I slutändan står landstinget med nöjda patienter, dock med en stor nota, och staten har sparat flera miljoner.

Så det är hög tid att privatisera hela vårdsektorn och i samma veva avskaffa det för Sverige unika landstinget, så att vi slipper politikers tjat om vård och omsorg. Först då kan det på allvar börja handla om patienter.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2002 10:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: