sourze.se

Ta ledigt från lyxproblemen

I resebolagens kataloger finns det mycket att välja på. Solresorna är populära även när det är 30 grader varmt i Sverige. Mitt semestertips är en promenad i skogen.

Åskskurarna har precis upphört och dimman har lagt sig över fälten. En fågel kvittar någonstans, annars är det fullkomligt tyst. Någon ror ljudlöst över sjön. Kvällssolens strålar faller genom granarnas grenverk. Det doftar friskt från regnet och barrträden. Jag har svårt att tänka mig något bättre än en sommarkväll i den svenska granskogen. Möjligheten att uppleva den finns bara några dagar om året.

Ingen grillstank. Inget os från flottiga korvar. Inga inoljade turister i anskrämliga shorts och linnen. Jag störs inte av alla de samhällsproblem som jag dagligen matas med i TV och tidningar. I skogens lugn och ro tänker jag inte på sjukskrivningar och övervikt.

Men frågan är om min promenad räknas som en upplevelse. Den är trots allt gratis. Hur skulle det låta om jag sa att jag promenerat i skogen under juni, juli, augisti när andra visar upp solbrännan från paradisön eller berättar om fylleslagen i campingtälten? Om jag vandrar några mil med en packning på ryggen och jagar min egen föda skulle jag kanske kunna kalla det en äventyrlig friluftsresa. Men en promenad...?

28 miljoner satsas på EU-projektet "Tätortsnära skog för människan". Vi behöver alltså informeras om fördelarna med att vistas i skogen. Skogspromenader är hälsosamma och rogivande, som om någon misstänkte motsatsen. För 28 miljoner blir det nog många fina broschyrer. Ett av de mer exotiska semestermålen verkar trots allt vara den svenska skogen. Det är inte många som varit där och det sägs vara enastående vackert.

Jag kan inte låta bli att tänka på vilket överflödssamhälle vi lever i. Det finns tillräckliga rikedomar för att anslå flera miljoner till ett projekt som ska lära oss vistas i naturen. Vi stackars västerlänningar har blivit alldeles för urbana. Dessutom äter vi och jobbar för mycket, vilket i det rådande världsläget förstås är ett akut problem.

Kanske kan projektet vara det första steget mot en ny upplevelseindustri. Jag har länge lekt med tanken på att ta betalt för skogspromenader. Tänk dig ett företag som erbjuder en promenad i orörd natur för ett marknadsmässigt pris, inklusive fikakorg med smörgås och kaffe. Kunderna erbjuds skjuts genom den svårgenomträngliga naturen fram till en färdig promenadväg.

Företaget skulle kunna profilera sig i hälsoresebranschen och konkurera med solresorna. En promenad är bra mot både sjukskrivningar och övervikt. Fler skulle våga visa upp sig på badstranden. Om en promenad kostade pengar skulle kanske fler svenskar ägna semestern åt liknande upplevelser. Då vore det exklusivt, något som bara den hårt arbetande människan kan göra.

En promenad i den svenska skogen, gärna på egen hand, är ett hälsosamt sätt att spendera ledigheten. Året runt, men särskilt nu. Inte för att det innebär ett avbrott från någon farlig stadsmiljö eller för att människan måste hitta tillbaka till naturen. Många svenskar behöver ta ledigt från lyxproblemen en stund.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 29 jul 2002 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: