sourze.se

Statoil, Storebror och lilla jag

Som kund trodde jag på en personlig behandling av Statoil. Men nej - det fick bli Storebror i Stockholm som satte tummen ner. Statoil och Storebror Staten har ögonen på lilla jag.

Till:
Susanne Sjöberg
Statoil Detaljhandel AB, Kontokort
Kopia till: VD Svenska Statoil AB

Statoil, Storebror och lilla jag.

I slutet av april fick jag min nya jeep, en Suzuki Gran Vitara XL. Jag bor numera utanför Örebro och mitt intresse är ridhästar. Så med min Vitara har jag börjat åka omkring med min nya häst, Olympic Shona. Om Du är hästintresserad kan jag nämna att hon är fallen efter hingsten Marathon och på mammans sida fullblod under Mummy´s Delight.

Eftersom det nu blir fler och fler mil - jag uppskattar den årliga körsträckan till 3 - 4 000 mil - så sökte jag om ett Statoil Privatkort. En månatlig bensinräkning verkade enklast för mig. Och av Statoil har jag - tills nu - enbart goda erfarenheter. Jag vet ju att Statoil, liksom bland annat ICA, drivs av egna företagare som dagligen anstränger sig för att behandla varje kund personligt. Förutom att jag kört bil i över 40 år har jag även arbetat med utbildning inom detaljhandeln. Så jag vet hur viktigt för lönsamheten det är med ett positivt och personligt bemötande av varje kund.

Därför trodde jag att Du skulle ge min liksom alla andras ansökningar om kontokort en individuell bedömning. Din bedömning av min ansökan blev att Statoil "tyvärr måste meddela att den ej kan godkännas på grund av betalningsanmärkning." Efter några dagar får jag från Storebror i Stockholm förklaringen: sedan december 1999 är jag svartlistad för en restförd TV-avgift på 612 kronor. I övrigt ingenting. Samma år som jag inte betalade TV-avgiften i tid tjänade jag 284 000 kronor och betalade av dem 92 000 kronor till Storebror.

Ja, Susanne på Statoil, det här underlaget hade Du under näsan när Du fattade beslutet att avslå min ansökan om Statoil Privatkort.

Det är nu kl 07.30 och jag skall avsluta detta brev för att ge mig iväg. Först till Norra Dylta, där Olympic Shona går på grönbete. Och sedan till Mullsjö i Småland. En dagstur på cirka 30 mil. Eftersom jag gärna låter min Gran Vitaras V6:a på 173 hästkrafter spinna lite extra drar den uppskattningsvis 1,3 liter milen. Det blir cirka 40 liter i dag. Räknat på ett år: 3 500 mil och 9.50 per liter blir det 43 225 kronor per år. Lägg därtill lite godis, frukt och läsk på i snitt 20 kronor per tankning och sedan att jag tankar i genomsnitt var 50:e liter så ger det 91 gånger 20 1 820 kronor. Alltså totalt 45 045 kronor. Ungefär hälften av det jag betalade till Din kompis Storebror i Stockholm det år jag missade TV-avgiften.

Tilläggas kan att jag givetvis betalade TV-avgiften sedan jag blev påmind om min oerhörda försummelse. Men Storebror och Statoil har noterat min ekonomiska opålitlighet och håller ögonen på mig. Det känns väl tryggt, Susanne? Och hur skulle det gå om det inte fanns regler och rutiner? Hur jobbigt skulle det inte bli för Dig om Du skulle behöva besvära Dig med att ta ställning till varje kund individuellt. Nej, naturligtvis är det smartare för Din arbetsbelastning att behandla alla kontokortsansökningar som en enda klump och bara kolla upp dem med Storebror.

Efter att ha avslagit min ansökan har Du vänligheten att i stället erbjuda mig ett Premium Club-kort. Det ber jag att få tacka Nej till, vänligt men bestämt. För det första var det ett privatkort jag ansökte om och inget annat. Och för det andra tackar jag härmed för mig som Statoilkund. Jag röstar med fötterna, som det heter. Och eftersom min erfarenhet bör vara av intresse för andra bensinkunder och Storebrorsundersåtar publicerar jag det här brevet på Internet.

Nu är klockan nästan åtta och jag går ner till bilen och drar iväg. Vädret är härligt, morgonen är fortfarande fräsch. Att tanka blir inget problem eftersom det finns många bra bensinstationer att välja på längs vägarna.

2002-07-15


Om författaren

Författare:
Sven Frostenson

Om artikeln

Publicerad: 22 jul 2002 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: