S-kvinnor har det senaste året oroats över att vi bara talar om en fråga i taget och inte ser helheten i politiken. Därför skrev jag på DN debatt den 1 juli en debattartikel med anledning av en uppvaktning av
jämställdhetsministern vi skulle göra.
En av de 9 frågorna vi tog upp i vår uppvaktning handlade just om familjepolitiken och om barnen. Därefter har flera partier, fackliga organisationer och enskilda under Almedalsveckan också diskuterat familjepolitik, vilket var vårt syfte med debattartikeln.
Det vi framfört är att alla småbarnsföräldrar vill ta ansvar för sina barn och vara hemma så mycket som möjligt. Det som framkommit i debatter, bland annat vid Ungt val i april, är att ungdomar idag vill både bilda familj och arbeta. Det har också tidigare studier visat, det vill säga:
småbarnsmammor och pappor vill behålla sina jobb.
Det vi sett och som bland andra HTF visat är att fler och fler unga mammor inte är välkomna tillbaka till arbetet efter det att de fått barn. Det är naturligtvis oacceptabelt. Det som är viktigt är hur föräldrar både kan ta hand om barnen och att de småbarnsföräldrar som så vill också ska kunna få behålla jobbet.
Det som S-kvinnor tagit initiativ till är en diskussion om varför så få pappor tar ut den av samhället betalda föräldraförsäkringen. Idag är det bara 14 procent av det totala antalet dagar som papporna tar ut. Vi skulle
också önska att vi hade förutsättningar att höja nivån. Kvinnor berättar att många arbetsgivare både motarbetar pappor som vill vara hemma och att man tycker att kvinnorna inte är välkomna tillbaka om de är borta länge.
Det här måste vi hitta lösningar på. Därför vill vi nu diskutera indivividuell delad föräldraförsäkring. Om det blev självklart i samhället att både mammor och pappor var hemma skulle S-kvinnor kunna tänka sig att vi fortsätter bygga ut föräldraförsäkringen, det vill säga att samhället lägger mer skattemedel på att föräldrar kan vara hemma. Detta kan också kombineras med kortare arbetstid, vilket länge varit ett S-kvinnokrav. Men då måste vi få ett
mer barnvänligt samhälle där både arbetsgivarna och vissa pappor tar ett större ansvar.
Resultatet av S-kvinnors uppvaktning av jämställdhetsministern kommer att redovisas och jag välkomnar en debatt om barnen, men också om hur småbarnsmammor inte ska behöva oroa sig om hon kan förlora sitt jobb som hon haft och är utbildad för.
De borgerliga partierna med stöd av miljöpartiet möjligjorde nyligen att man kunde varsla småbarnsmammor med hjälp av en lagstiftning. Jag tycker att resultatet blivit förödande och försvårat för kvinnor att i lugn och ro
ägna sig åt barnen om de inte kan lita på att också i framtiden kunna få gå tillbaka till sitt arbete.
Vi kan inte diskutera en fråga i taget. Vi måste tala om både hur vi vill att våra barn ska få växa upp och må bra och hur deras föräldrar ska både få må bra med barnen men också kunna försörja sin familj.
Av Inger Segelström 15 jul 2002 16:13 |
Författare:
Inger Segelström
Publicerad: 15 jul 2002 16:13
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå