Spermadonation har varit tillåtet i Sverige i flera år. Mannen har lämnat ett spermaprov som har testats och sedan frusits ner. I de fall av barnlöshet där mannens sperma av någon anledning inte duger till att befrukta kvinnans ägg, har det alltså varit möjligt att få hjälp. Donatorns namn har sparats så att barnet har haft möjlighet att forska i sitt biologiska ursprung. I omvända situationer har paren varit tvungna att bege sig utomlands, till exempel Finland eller Danmark.
Från årskiftet blir äggdonation laglig även i Sverige. Givaren ska vara över 18 år och lämplighetstestas av läkare. Kvinnan som föder fram barnet räknas som mamma, men information om äggdonatorn ska sparas i en journal som barnet kan ta del av senare i livet.
För att kunna plocka ut ägg måste kvinnan hormonbehandlas, en process som kan upplevas som jobbig. Kanske blir hon tvungen att sjukskriva sig. För hög kostnadsersättning bör dock undvikas så att man förhindrar att äggen blir en handelsvara.
Men vem ska donera äggen?
Jag kan tänka mig att donera ägg till mina systrar om det skulle visa sig att deras ägg inte fungerar tillfredsställande. Då skulle jag få se barnet växa upp. Men till någon helt okänd? Jag vet faktiskt inte.
Av Sanna Parkell 26 apr 2002 12:38 |
Författare:
Sanna Parkell
Publicerad: 26 apr 2002 12:38
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå