sourze.se

Man kan inte tala om döden

Vill du veta varför?

Döden.

Döden, döden, döden.

Dööööööden!

Nu har vi avdramatiserat det hela med döden: vi kan börja diskutera. Hur tänker jag närma mig...? Istället för punkterna borde jag ha skrivit något i stil med: "detta stora, metafysiska ämne". Men något sådant som en beskrivning av döden finns inte eftersom... Det är omöjligt att beskriva. Det är helt enkelt omöjligt att säga något om döden! Såvida man inte är död. Hävdar jag i alla fall, säg gärna emot mig på denna punkt. Du kanske råkar vara död.

Nåväl. Jag tillhör även de som menar att om man säger "döden är ett intet" så har man egentligen inte sagt någonting. Nå, hur ska vi fortsätta då?

Med en fantastisk omkastning: vi ska här icke tala om döden, utan om allt som omger den, och därmed sluta oss kring den som en snara, dock utan att kunna se den, döden alltså. För vad är döden? Se, där kom den där frågan! Ett ord. Ett tecken, en artefakt, en symbol, en bricka i ett språkspel, en del av livet... Vänta nu, skulle döden vara en del av livet? Död och liv är åtskilda såsom olja och vinäger, yin och yang, ebb och flod, öken och skog, gott och ont, varmt och kallt... ja, MER åtskilda än allt det där?! Ja, just det. Bara lugn.

Det är därför vi inte kan tala om den. Om döden. Om döden inte vore allt det som livet inte är skulle den på något sätt ingå i det men det gör den inte. Och livet omfattar allt. Och man kan prata om allt, men inte om döden.

Men det finns en utväg. Vi ska tala om det som omger döden. Att vi har ett ord för något behöver inte det betyda att det finns. Men att något inte finns behöver ju inte betyda att vi inte kan förhålla oss till det. Finns människorna och situationerna som målas upp på en bioduk? Nej. Men vi skrattar åt dem, gråter med dem, hatar, åtrår och sätter vår tro till dem. Vi förhåller oss till dem.

Och vi förhåller oss till döden, i livet.

Vi sörjer.

Vi mördar.

Vi tröstar oss med paradiset.

Vi hotar med helvetet.

Vi ger dödshjälp.

Vi lever, men endast för att döden finns.

Se, där har vi något om vilket vi kan tala.

Bara vi undviker...

Döden!


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2002 16:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: