sourze.se
Artikelbild

Journalistisk incest

Den så kallade tredje statsmakten försöker desperat att finna nya vägar att hålla myten om sin egen betydelse vid liv. Därför väljer de att om och om igen granska varandras nyhetsrapportering.

Ett fenomen som sprider sig alltmer inom svensk media är vad jag vill kalla "journalistisk incest". Medlemmar av journalistkåren väljer att granska andra journalisters rapportering med det underförstådda syftet att söka säkerställa en objektiv och säker nyhetsrapportering. Detta ädla och nobla arbete utför de journalistiska riddarna för att just du och jag ska tycka att: "...det är ju tur att också medierna granskas". Men, jag tycker att du ska börja ifrågasätta vem som gör detta granskande arbete åt oss och varför.

Detta fenomen är kanske som mest tydligt i tv där de flesta kanaler har minst ett så kallat granskande program, ett av många exempel är från Sveriges Television. För någon vecka sedan nådde kanalen en ny höjdpunkt inom den journalistiska incesten genom att, inom loppet av ett programs tid, granska flera av de egna kanalernas och grannkanalernas tidigare sända program eller inslag. Dels ifrågasatte programmet en journalists sätt att ta sig an rapporteringen efter Fadime-mordet, dels hur en av Sveriges Televisions egna journalister Jan Josefsson rapporterade om Stockholmsförorten Fittja i den omdiskuterade programserien Fittja Paradiso.

Jag har svårt att tro att jag är den enda som reagerar på hur media på detta sätt laborerar med oss tittare, läsare och lyssnare. Varför är det så tyst om det faktum att en hel yrkeskår faktiskt nästintill helt oemotsagda fortsätter att granska sig själva? In med en mer oberoende granskning av media!


Om författaren

Författare:
Linda Björling

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2002 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: