sourze.se

Det sanna kvinnoansiktet

Som ung muslimsk kvinna och gift stöter jag dagligen på folk som frågar om min slöja och om varför jag gifte mig så ung. Blev jag tvingad?

Var det mina föräldrar som valde partner? Och hur är det om jag som kvinna vill skilja mig? Får jag det? Själv vill jag hellre att de frågar, än bara stirrar och inte vågar.

Men det är fortfarande ett mysterium för mig hur islams syn på kvinnan kunde bli så felbedömt porträtterat. Kanske, för att jag själv alltid haft friheten att välja och varit medveten om mina mål i livet. Men jag tror inte att det är den enda anledningen. För när jag innerst inne vet hur stort värde kvinnan har i islam och när jag själv erfarit det så är det svårt att bevisa motsatsen. I Koranen finns exempelvis ett helt kapitel namngett efter kvinnorna, men det finns inget kapitel namngett efter männen.

Problemet för en muslimsk kvinna är oftast aldrig islam, utan mannen som missbrukar religionen för sina egna syften. Respekten för kvinnan i islam är självfallen. En kvinna har rätt att gifta sig med vem hon vill och hon har rätt att begära skilsmässa, men många gånger får hon ändå inte den rätten av mannen.

Många kvinnor berövas sina islamiska rättigheter och när de kommer till Sverige tar man även ifrån dem deras svenska rättigheter, men de fortsätter att kämpa ändå. Är det rättvist att kalla en sådan kvinna för förtryckt? Borde man inte istället se det som en enorm styrka? Vissa har tydligen fått monopol på ordet frihet i svensk media och tycker att de kan avgöra om muslimska kvinnor är förtryckta eller inte. De vill befria kvinnorna från den näst största religionen i världen, som har en miljard anhängare. Men frågan är om detta är realistiskt?

"... förtryck är ett värre ont än döden"
Koranen, Sura 2: Kon, Vers 191

Det är sant att kvinnan och mannen inte är lika inom islam, de är inte skapta att ha samma roller. Det finns en skillnad och det bottnar sig i att allt är skapat i motsatspar. Den skillnaden som finns mellan en man och kvinna kan jämföras med skillnaden mellan dag och natt. Men det betyder inte att mannen skulle vara mer värd än kvinnan. De är både lika mycket värda och beviset på detta kan man finna i Koranen:

"Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna se sin strävan gå förlorad - ni är alla av samma rot och skall lönas på samma sätt."
Koranen, Sura 3: Imrans ätt, vers 195

"Hustrun har som sig bör, rättigheter mot mannen motsvarande dem han har mot henne."
Koranen, Sura 2: Kon, Vers 228

En rättighet som kvinnan exempelvis har är att hon inte behöver försörja sig ekonomiskt. Vill hon göra det är hon ändå inte skyldig att betala till hushållet. Men då har hon istället givits ansvaret över hemmet.

Avslutningsvis vill jag säga att tvinga kvinnor att gifta sig, att bära slöja, att utföra kvinnlig könsstympning med mer, och att sedan säga att man gör det i religionens namn, är tragiskt. Det har inga rötter i islam, och inte i någon annan religion heller för den delen.

"Profeten Muhammed frid vare med honom sa: De troende med den mest kompletta tron är de med bäst karaktär. Och de bästa av er är de som behandlar sina fruar bäst."
Imam Ahmad vol. 2, nr 250


Om författaren

Författare:
Sonya M'Rad

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2002 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: