sourze.se

Korak och talibanerna

När jag var liten läste jag min brors serietidningar om superhjältar som Stålmannen och Tarzan. Tarzans son hette Korak och hade en alldeles egen tidning. Jag minns särskilt ett nummer om Tarzans son.

Korak var väl i tonåren, men hade förstås muskler som en vuxen Gladiator, fridfullt promenerande i djungeln tillsammans med sin apa ja, om Tarzan hade sin Cheeta måste ju Korak också ha en kompanjon.

Jag minns just den här tidningen för att historien var ungefär så här: Korak hittar en stor, vacker kista och blir nyfiken. När han öppnar den, upptäcker han två små män i kistan. Männen är som dvärgar, väldigt små, nakna förutom en höftklädnad och stora turbaner på huvudet. De har pipskägg och ett riktigt elakt utseende. Korak försöker presentera sig och inleda en konversation med dem, men det enda de vill är att Korak och hans schimpanskompis ska bära dem till deras hemby! Och de ber inte särskilt snällt. Korak skrattar och börjar gå därifrån. Då skjuter männen giftpilar på Korak och Cheeta jr, och när de vaknar blir de tvingade att bära varsin "dvärg" på axlarna. De små männen sitter med benen i ett fast grepp runt halsen på våra hjältar. De små dvärgmännen har långa naglar och när Korak visar minsta tecken på trötthet, river de honom med naglarna.

Det visar sig förstås att dvärgmännen är något slags överstepräster i en förtryckt och isolerad stam, och Korak och Cheeta jr är tillfångatagna för att bli deras slavar. Hur de lyckas oskadliggöra fienden och smita minns jag inte. Men minnet av serietidningen och de små onda "prästerna" dyker upp nästan varje gång jag hör och ser reportage om Usama bin Ladin, talibanerna och deras utformning av världen: Inte dansa, inte sjunga, inte se på TV, och vad gäller kvinnor: Inte överhuvudtaget synas, finnas, prata, andas. Enligt åtminstone den mest vansinniga talibangruppen, är det Allahs vilja att dessa gamla, knotiga präster från en mystisk och ondskefull tid och plats som egentligen inte finns ska förslava Korak - den ljusa, långa ynglingen på fridfull promenad var som helst eller överallt?.

Jag förundras över den märkliga symboliska kopplingen mellan en serietidning från 70-talet och talibanerna. Just denna seriestory om Korak är faktiskt det enda jag kan hitta som "verklig" jämförelse med talibanerna - fast det är påhittat. Vem hittade på storyn? Varifrån kom idén om grymma dvärgpräster som tillfångatar den "vite" oskyldige mannen? Var detta det mest galna, utflippade som serietidningens skapare kunde hitta på i sin vildaste fantasi - eller var det hela en otroligt fördomsfull nidbild av det civiliserade "väst" mot den mörka, grymma "Orienten"? Eller är alltihop bara en kuslig påminnelse om att verkligheten till slut alltid överträffar dikten?


Om författaren

Författare:
Eva Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2002 11:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: