sourze.se

Förlåt dem

PS. I min aftonbön.

Efter det förfärliga som hänt, måste man sätta sig ned och tänka efter innan man fördömer. Vad är detta - vad har hänt? Samma sade vi efter Palmemordet. Förstod vi handlingen bättre då ? Nej - vi visste inte bakgrunden. Den vet vi idag. Hur behandlar vi det? 86 000 invandrade kurder som flyr från hemland därför att de är förföljda.
De tar med sig sin 1000-åriga kultur. Så långt vet vi. MEN.

Ända från Birger Jarls tid se - edsöreslagar belades störande av kvinnofrid med stränga straff våldtäkt, kvinnorov, med mera.

Dödsstraff är numera avskaffat i alla länder nästan. Även i krigstid får inte detta straff utdömas i vårt land. Dödssynder är även förlåtbara i katolska kyrkan. Husaga förbjöds bönders rätt att bestraffa tjänstefolk 1920. Skolaga 1958 och föräldrars rätt att aga sina barn 1979.
Skjuta någon av sitt eget kött och blod nämns inte någonstädes då detta är så främmande i vår kultur. Nu ropar sex kurdföreningar om bättre rättsskydd och ett antal politiker ropar med i kören.

Gång på gång upprepas dessa grymheter mot kvinnor som kommit hit och vill leva som oss. Någon i denna folkgrupp kan väl organisera utbildning och upplysning om dessa så för oss självklara ting:

"Här i Sverige får vi inte döda våra döttrar."

I detta fall har det varit känt länge - svensk polis har försökt skydda flickan - men vilka kurder har ingripit till hennes försvar eller skydd? Framträdande kurder påstod att det går inte att förhindra - samt att det här i Sverige finns incest.

Jag tycker om alla på jorden levande varelser. Detta är inget fördömande, men ett rop till kurder: avskaffa de så kallade hedersmorden. Ingen ordlista har ännu infört begreppet och låt oss slippa det.

Ett smärtfyllt inlägg att skriva - som inte behövts om man tänkt med hjärtat och lämnat gamla omänskliga seder kvar i hemlandet.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2002 16:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: