sourze.se

I en självmordsbombares huvud

"12 barn och 10 kvinnor döda i självmordsattack". Själva rubrikerna ljuger oftast inte men hur tänker förövarna egentligen?

De fäster bomber runt kroppen och spränger sig själva och många många andra i luften. De tror på någonting så starkt att de är beredda att gå i döden och även döda andra för sin sak. De syns dagligen på nyheterna och vi är rädda för dem. De betecknas i min artikel som "de" eftersom det är precis vad de är. Vi ser självmordsbombarna som "dem" men hur tänker man egentligen med 50 kg sprängdeg runt midjan?

Först att poängtera är att det inte enbart är dessa personer som är beredda att gå i graven för sin tro på någonting. Alla som gör lumpen gör praktiskt taget samma sak. Man sätter sig liv på spel, man följer pliktkänslan oftast helt blint och tänker inte så mycket på konsekvenserna.

Det som är intressant är att det ses som fel när det visas på nyheterna, eftersom vi i väst inte har samma tro. Ta Bush till exempel, det är mer okej att han bombar oskyldiga eftersom han gör det i fredens och rättvisans tecken. Har han rätten på sin sida?

Men det som är sjukt är att hur man i media framställer dessa personer, dessa självmordsbombare, målar upp en bild av en galning. Måste det vara så? Kan det inte helt enkelt vara en person som vill göra någonting gott? Jag tar själv inte ställning FÖR självmordsbombare, värnpliktiga soldater eller andra i samma destruktiva kategori men jag vill mena på att syftet förvåningsvärt ofta är gott. Det är en förklaring på varför de gör som de gör men inte en ursäkt. Absolut inte en ursäkt.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2002 12:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: