sourze.se

Mera marknad - mindre stat

Marknaden är så komplex att statliga regleringar aldrig kan ersätta den.

Vad är marknadsekonomi med dess valfrihet och arbetsfördelning annat än en lysande teknik för att möjliggöra ett samspel av individuell initiativrikedom och valfrihet inom ett finmaskigt nät av samarbete.

Tänk vilken oändlig mängd faktorer och åtgärder som måste samstämma, vilken oändlig samordning det förutsätter, bara för att vi ska få vårt morgonkaffe. Mänskligt arbete på kaffe- och sockerplantage runt om i världen, på vetefält och rågåkrar via förädlingsindustrier, över hav, via järnväg och väg, genom det internationella och nationella distrubutionsnätets alla kanaler fram till vårt frukostbord i Uppsala, Lund, Stockholm eller Göteborg.

Processen sker inte genom planhushållning, diktat och befallningar utan genom fri samverkan mellan arbetande människor.

Varje litet ting du dagligen använder genomgår en oändlig process för att ens existera. Om man försöker tänka igenom processen, också historiskt, vilken mängd uppfinningar som krävs för att få ditt kaffe på bordet varje morgon, så blir det helt enkelt oöverblickbart. Allt från tåg och flyg till själva idéen om att förädla kaffebönor. En oändlig följd av händelser.

Det är därför varje liten reglering i marknadsekonomin, varje hinder och varje bidrag, har oöverblickbara konsekvenser för nuet men även för framtiden. En reglering i ena ändan kan få tusentals att svälta i andra ändan.

Ekonomin fungerar bäst om den är fri. Företag som klarar sig själva behöver inga bidrag, företag som inte klarar sig själva förtjänar inga bidrag. Det är dags att sätta stopp för regleringssamhället och bidragens diktatur! Olönsamma företag ska inte få leva på arbeternas pengar. Låt arbetarna behålla sin lön själva och dirigera på det sättet om pengarna på lönsamma företag.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 26 dec 2001 13:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: