sourze.se

Slöjan är min framtid

Varför finns det ingen skillnad mellan en kristen och en muslimsk man?

Aldrig i människans historia har kvinnan varit så diskriminerad som hon är idag. Jag tar exempel från mediernas bilder från Afghanistan som visades på TV:n de senaste dagarna. Vid sidan av så många bilder av bombningar, mord, förstörda städer och byar, vid sidan av så många bilder av flyktingar, sårade människor, barn utan händer och ben och föräldralösa barn, visar journalister bilder på en afghansk kvinna som stolt jublar över att hon nu slipper bära slöja.

Och medan journalister troget visade bilden av den jublande afghanska kvinnan, så har tusentals kristna och muslimska kvinnor känt smärta och sorg i sina hjärtan: "Är slöjan verkligen det största problemet i detta krigshelvete?"
Och medan den muslimska kvinnan bär sin slöja väl synlig på huvudet, så bär den kristna kvinnan sin slöja undangömd inom sig. Båda kvinnor är trötta på männen som är hungriga efter makt och som på grund av detta dödat logiken och kärleken. Båda kvinnorna är medvetna om vem som bestämmer över dem: politiker, religiösa ledare, krigsreportrar och journalister som lyckas vända varje lögn till en ekonomisk vinst.

Och medan journalister rapporterar om den afghanska kvinnan som tar av sig slöjan, bär miljontals kvinnor i Väst stolt sina slöjor. De går runt med sina barnvagnar, stolta över att vara fruar och mödrar. Och inte en enda journalist skriver om denna kvinna. Ingen skriver om henne för hon bär sin slöja och tiger. Inte en enda journalist skriver om kvinnor i Turkiet som bär slöjor. Det behövs inte, för kvinnorna i Turkiet bär Nato-slöjor med demokratisk mönster.

Det diskuteras i Bonn om Afghanistans framtid. En grupp muslimska kvinnor deltog i förhandlingarna. Och de allra flesta av dem bar en slöja. När kvinnor ifrån överklassen bär slöja talar journalister aldrig om deras förtryck för de kvinnorna kommer aldrig att ta av sig sin slöja för att skapa ett mediajippo och få en liten slant för det.

Mediernas offer har varit fattiga och eländiga kvinnor som tog av sig sina slöjor från huvudet, men som inte kommer att bli av med slöjan som de bär inom sig än på länge.
På gatan är det lätt att urskilja en muslimsk kvinna från en kristen, för den muslimska kvinnan bär slöja på huvudet. Men varför finns det inga skillnader mellan en muslimsk och en kristen man? Båda männen bär byxor, slips och makt.

Vissa kvinnor har sin slöja på huvudet, vissa har sin slöja inom sig. Båda sorter är olyckliga, för de som bestämmer över dem har sin slöja över hjärnan. Båda sorter är olyckliga, för de vet att de som har sin slöja över hjärnan, aldrig kommer att jubla.


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 24 dec 2001 18:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: