sourze.se

Antimobbningsarbetet är uselt!

90 procent av landets gymnasieskolor har handlingsplaner mot mobbning, men endast 13 procent av eleverna känner till den. Hur bra kan dessa handlingsplaner vara om inte ens eleverna själva känner till dem?

Äntligen så har mobbningen hamnat högt på skolans dagordning. Det kan nu bli möjligt med en offensivare strategi för att bekämpa trakasserierna. Men samtidigt måste jag beklaga att det vuxna samhället rektorer, media
och politiker har dröjt så länge med att ge arbetet mot mobbning det utrymme och den prioritet som frågan förtjänar.

Grundläggande för en offensiv strategi mot mobbning är att varje skola har en väl förankrad handlingsplan. Lärare, elever och föräldrar måste vara delaktiga i antimobbingsarbetet. Dessvärre är det uselt ställt med den
saken.

SSU gjorde för en tid sedan en skolgranskning av 41 gymnasier. Den visade att 90 procent av landets gymnasieskolor har handlingsplaner mot mobbning, men att endast 13 procent av eleverna känner till den.

Hur bra kan dessa handlingsplaner vara om inte ens eleverna själva känner till dem? SSU underkänner därför de skolor som inte har förankrat sina handlingsplaner bland eleverna. SSU kräver att politiker, skolledare och lärare tar mobbningen i skolan på större allvar än idag. Samhället kan å ena sidan inte tvinga elever att gå till skolan och å andra sidan inte ta fullt ansvar för en skolmiljö fri från mobbning.

Elever, lärare och skolledare kan gemensamt åstadkomma mycket, men då krävs det att de handlingsplaner som finns är väl förankrade och kända bland ALLA som finns i skolan. Handlingsplanerna måste tas fram i samverkan med eleverna och genomföras på ett sätt som gör alla delaktiga.
Planerna får inte bli till hyllvärmare, utan användas aktivt dagligen i både som förebyggande och som i direkt bekämpande syfte.

SSU ger landets rektorer jullovet på sig att förändra sitt arbete med att förankra handlingsplanerna bland eleverna. Nästa år i februari kommer SSU att granska situationen igen. Vi kommer att fråga eleverna om de känner
till handlingsplanerna, om de har varit delaktiga i framtagandet och om de känner sig involverade i antimobbningsarbetet. Undersökningen kommer givetvis att redovisas offentligt för att sätta press på rektorerna.


Om författaren

Författare:
Mikael Damberg

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 16:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: