sourze.se

Tänk vad rotmos kan låta sexigt...

Min sambo anade något lurt i förra veckan när jag försökte göra halstrad lax med blomkålspuré. Jag som tidigare aldrig gett mig på något svårare än fiskpinnar...

Sambon brukar läsa mig som en öppen kokbok. Men nu förnekade jag allt. "Ren tillfällighet". "Du är så misstänksam". Sambon lät saken bero, men tittade på mig med forskande ögon medan hon försiktigt tuggade i sig den, tämligen misslyckade, laxrätten.

I måndags kväll kom hon på mig. Jag märkte aldrig hur hon smög in genom ytterdörren. Ja, smög och smög förresten, jag var rätt koncentrerad på annat om man säger så... "Vaaad gör du?" Hoppade bergis en halvmeter i TV-soffan. "Öh, ingenting", svarade jag samtidigt som jag snabbt greppade efter fjärrkontrollen. Försökte byta TV-bild. Men i mitt fumliga tillstånd misslyckades försöket.
"Vad tittar du på?"
"Sportnytt. Kanske...", testade jag.
Såg direkt att sambon inte nappade på det. Så skrattade hon och bara skakade på huvudet:
"Är det hon den där skånska kocken?"

Ertappad. Avslöjad. Tagen på bar gärning. Fanns inget annat att göra än berätta sanningen. Sanningen om mig och den skånska kocken. Tina. Jag menar alla ni grabbar som sett denna fantastiska varelsen, där hon svarvat ihop den ena maträtten efter den andra i Sveriges Television på tisdagkvällar, kan inte annat än hålla med. Tina - alltid med det där härligt glada, goa och charmiga leendet.
Absolut ingen kan få rotmos att låta så sexigt som när Tina fyrar av ett leende mot kameran och skorrar så hela Österlen skälver; "Rrreoutmeous". Aldrig hade jag väl kunnat tro att skånska skulle kunna låta så underbart. Och aldrig hade jag väl kunnat tro att jag, mat-analfabeten, skulle bli sittandes framför matlagningsprogram på TV.
Förra veckan lagade vi, eller förlåt Tina, plommonglazade revben med äppelchutney. Antecknade noga och nickade instämmande när Tina varnade för att steka revbenen för länge; "Dau bleir daum seega". Jag som alltså inte ens kan koka tevatten utan att misslyckas...

Kände mig närmast lättad när jag gjort mitt lilla erkännande för sambon. Att vi från och med nu var tre i vårt förhållande - hon, jag och Tina - tycktes inte bekomma henne ett dugg. Sambon, hon bara flinade:
"Bra. Då kan väl du och Tina fixa maten i morgon..."


Om författaren

Författare:
Peter Boström

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2001 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: