sourze.se

Sourze vd om fusket

Debatten om att ge pris till den mest lästa artikeln på Sourze är inte ny för oss som jobbar på Sourze. Det här har alltid varit föremål för interna diskussioner.

Om man skall kunna vinna ett pris för att ens artikel blivit mest läst är det ju inte rimligt att man själv kan bli räknad som läsare. Självklart.

Problemet är att för att kunna identifiera en läsare finns bara ett sätt: låta läsaren berätta vem den är varje gång han eller hon vill läsa artiklar genom att logga in med användarnamn och lösenord. Det känns inte som en rolig lösning. Sourze är ju ett öppet forum som alla skall kunna ta del av utan att behöva identifiera sig.

Enda alternativet är att använda sig av cookies dvs att lägga en liten datakod på datorn från vilken artikelförfattaren skrivit som identifierar just den datorn. Det löser alltså egentligen inte problemet eftersom cookies identifierar en dator inte en person. Vi valde ialla fall den sistnämnda lösningen men vi lade till lite ytterligare teknik som vi kan använda för att undvika fusk.

Att försöka undvika fusk helt och hållet är inte möjligt. Men det finns å andra sidan många sammanhang i samhället där det inte helt går att undvika fusk. Vi har helt enkelt hoppats att det skulle gå att göra så här utan att fusk blev ett oöverstigligt problem. Kanske hade vi fel. Det är i och för sig ganska enkelt avhjälpt. Vi kan ju ta bort just det priset och bara ha kvar redaktionens val.

Men än har vi inte gett upp. Vi kommer intensifiera jakten på fuskare och se över vad vi kan göra för att ytterligare försvara oss från dessa. Det vore ju så roligt att kunna ha kvar "folkets val".


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 16:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: