sourze.se
Artikelbild

Securitas misshandlar uteliggare

En kompis till mig berättade för mig häromdagen att hennes kille hade blivit misshandlad av åtta Securitas-vakter. Bara så där. Av ingen anledning alls egentligen.

"Har du ni polisanmält det?", var min första fråga. Svaret jag fick var inte vad jag hade väntat mig. "Nej", sa hon. Varför? Problemet är att min kompis är missbrukare, det är hennes kille också och vem tror på en missbrukare. Vad var det då som hände? Jo, så här var det.

Det är kallt ute och på nätterna, när vi ligger i våra sängar eller sitter på en varm krog någonstans, så vandrar min kompis och hennes kille runt på stan. De vågar inte lägga sig någonstans av rädsla för att frysa ihjäl.

Ibland har de tur och hittar någonstans där de kan värma sig och just den här natten hittade de ett öppet soprum. De satte sig ner för att värma upp sig lite och kanske få ett par timmars sömn. Det dröjde en liten stund innan dörren öppnades och fyra vakter uppenbarade sig. En av dem log, tog upp en telefon och efter ett par signaler sa han till personen i andra änden: "Vill du ha lite kul?"

Personen i andra änden nappade uppenbarligen på erbjudandet för efter ett par minuter kom fyra vakter till dit. Min kompis blev utkörd och hennes kille blev kvar. Dörren stängdes och hon vandrade fram och tillbaka i byggnaden. Hon visste inte vart hon skulle ta vägen. Efter vad som kändes som flera timmar hörde hon att vakterna försvann och hon gick ner till sin kille. Som vanligt hade de tagit i "lagom hårt" det vill säga inte lämnat några sår
eller brutna ben, men mörbultad var han.

"Men varför ringde du inte polisen? Varför gjordes ingen anmälan? Varför?"

"Äh... det leder ingenstans. Det här händer varje dag och utan några namn, vittnen eller bevis så leder det ingenstans. Vi får vara mer på vår vakt nästa gång bara", sa hon. "Ingen av vakterna hade namnbrickor på sig och jag befann mig inte i rummet så vi har varken vittnen, namn eller bevis."

Varje dag...

Räcker det inte att de är hemlösa? Att nästan ingen vågar se dem in i ögonen. Att de vandrar runt i en tillvaro där allt handlar om att överleva ännu en dag. Hade texten ovan handlat om mig så hade något hänt. Polisen hade gjort något. Tidningar hade reagerat. Nyheterna på TV hade tagit upp det, men nu handlar det om en annan ung tjej. En som inte betalar skatt.

Jag träffade för ett par veckor sen en kille som gick i samma skola som jag, ettan till nian. Vi hade inte setts på väldigt länge så vi pratade ett tag om vad som hade hänt sedan sist. Han jobbade som väktare fick jag veta och med sina ord bekräftade han vad historien ovan berättar. Det bästa med hans jobb var "maktmissbruket". Ja, han använde just det ordet. Maktmissbruk.

Det sista han sa innan vi skildes åt var att han var på väg ner i ett garage i närheten "för att kicka på några narkomaner för att få upp värmen lite".

Vad har Securitas att säga? Kommer de att kräva bevis för att det verkligen har hänt? Kommer de att svara alls?


Om författaren

Författare:
Maria Thornberg

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2001 17:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: