sourze.se

Vestibuliten är mitt fel

Det frodas bakterier under min förhud. De vill dig illa.

Det finns en förväntning på kvinnor idag att de med jämna mellanrum skall besöka en gynekolog för att försäkra sig om att allt står rätt till i underlivet. Det finns en förväntning på kvinnor att lära sig om korrekt hygien och ph-balans i underlivet. Men det finns ingen sådan förväntning på män. Istället skrattar vi glatt åt historier om mannen som in i det sista väntar med läkarbesök, det vill säga när han pissar taggtråd, samtidigt som hans bil får bästa möjliga vård och regelbundna besök hos en bilmekaniker. Vi förstår mannen; hans könsorgan är ju i alla situationer ett skämt, så varför skall han behöva stå ut med pinsamheten att visa sin snopp för en läkare? Kanske till och med för en manlig läkare det vore ju bögigt?

Kvinnor uppmanas att känna på sina bröst efter underliga knölar, för att förebygga cancer, men jag har aldrig som man blivit uppmanad att känna på mina testiklar av samma anledning. Jo förresten, en gång i "the Tom Green show" sjöng Tom Green sången "Feel your balls", som visserligen var en ärlig uppmaning han hade själv nyligen blivit opererad för testikelcancer, men det blev ju bara ännu ett typiskt Tom Green-skämt.

I "Kropp och Knopp" i barn- och ungdomstidningen Kamratposten kan man se frågor i stil med "måste man visa snoppen när man är på hälsokontroll", skrivna av oroliga pojkar som inte vill utsättas för en sådan pinsamhet. Och även om man ännu oftare ser frågor av typen "jag är rädd för att gå till gynekolog", blir pojkarnas svar att de inte måste om de inte vill och flickornas att de måste överkomma sin rädsla. Det är ju viktigt att gå till gynekologen.

Och visst är det viktigt, men var är männens motsvarighet? En man har faktiskt ett ansvar inför sin flickvän/fru/sambo att sköta sin hygien ordentligt, och, om något verkar underligt, gå till läkare. Det är nämligen så att det finns bakterier som kan frodas fritt under förhuden på en man, utan att ge honom minsta besvär, och utan att vara någon egentlig risk för honom, men som vid samlag med en kvinna kan föras över och orsaka besvär som ingen vet var de kommer ifrån på kvinnans trots allt mycket känsligare könsorgan. Var det någon som sa vestibulit?

Som jag hävdat i tidigare artiklar; män får mer undervisning än kvinnor om sin sexualitet och framför allt hur man utövar den. Men samtidigt verkar det inte som om de får tillräckligt med undervisning om hur de utövar den på ett vettigt sätt. På ett sätt som inte förstör andras sexualitet. Jag har hört sägas att en kvinna kan vara överkänslig för sin mans specifika bakteriekultur. Har någon frågat den mannen om han tvättat sig ordentligt de senaste dygnen?


Om författaren

Författare:
gustav almestad

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2001 15:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: