sourze.se
Artikelbild

Jag är så jävla ytlig

Slimmade kroppar är en fröjd för ögat, men säger aldrig något om det inre.

Innan någon hinner anklaga mig för att vara ytlig så ska jag bara erkänna att det stämmer. Möjligen är det våran materialistiska värld, tjejtidningarnas världskonspiration eller en medfödd instinkt, inte vet jag, men smala kvinnokroppar är en fröjd för ögat.

Jag kan inte säga varför jag tycker något är snyggt och något är fult. En Porsche 911 är en nästan sexuell designupplevelse medan andra bilar kan få en att i skräck rikta bort blicken. Jag vet inte varför man tycker vissa saker är snygga och andra är mindre snygga. Och visst, vissa kan tycka att en Porsche är ful, och det har jag full förståelse för, men alla har rätt att tycka.

Tyvärr så går detta även att applicera på människor. Men debatten blir rätt snäv när det hävdas att kvinnor ska vara si och så eftersom tidningsomslagen och reklamaffischer ger den bilden. Män är minst lika utsatta. Har du någonsin sett en man klä ett tidningsomslag som inte är snygg, har mycket makt eller är en framgångsrik artist. Detta sätter också rätt mycket press på oss som män. Men bara om man inte ser det hela för vad det är.

Tidningarna vill sälja, så även reklam, och vältränade män, och smala kvinnor är uppenbarligen det som flest ögon glädjs åt. Att se en reklam som något annat än en genomdesignad annons är att vilseleda sig själv. Det skulle lika gärna kunna varit en Porsche på den annonsplatsen.

Det yttre säger inget om det inre. En bil kan vara snygg men ha dålig prestanda, men ofta sammanfaller detta. Men det finns massor med bilar som inte har en upphetsande design men är desto bättre prestandamässigt. Men visst, jag ska erkänna, hellre än bil som är snabb och snygg, än snabb och ful. Förmodligen är den inte lika säker, kanske mindre trogen sin förare, men desto roligare så länge man har den.

Visst kan det tyckas sjukt att jämföra människor med bilar. Men erkänn, innerst inne så vore det fint med en Porsche.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2001 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: