Det här är sanningen om livet för miljontals barn i denna stund. En av dem är Ashraf Ali, Indien, en liten sjuåring med vackert bruna och djupt olyckliga ögon. Arbetsgivaren brände Ashrafs händer över gaslågan på spisen, som straff för att han stulit en skvätt kvarglömd mjölk. Jag kan se små barnhänder - och jag kan se gaslågan, känna fasan. Exemplet är hämtat från hemsidan Global March Against Child Labour www.globalmarch.org Då och då kommer också rapporter som berättar om fabriksarbetande barn som blir inlåsta på sina arbetsplatser praktiskt taget dygnet runt.
73 miljoner av världen barn i åldern 10-14 år är ekonomiskt aktiva, enligt Internationella arbetsorganisationens statistik från 1995. Samtidigt menar man att siffran är en underskattning. För barn under 10 år finns inga pålitliga uppgifter. Det kan i verkligheten handla om flera hundra miljoner barn. De flesta av dessa, 44,6 miljoner, finns i Asienwww.sfn.se.
FNs barnkonvention artikel 32 - Skydd mot hårt arbete: Barnet har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande samt mot hårt arbete som skadar eller hindrar barnets skolgång och äventyrar barnets hälsa www.sfn.se
Sverige har varit med sedan konventionen trädde i kraft 1990. Man har därmed åtagit sig att se till att landet efterlever konventionen, som innehåller 54 artiklar om barns rättigheter. Men stannar vårt ansvar där, eller har vi som medborgare, och medmänniskor, ett ansvar för hur våra handlingar påverkar barn ute i världen? Vem bryr sig?
Fackföreningen Transport uppmanar på internet Länk: w1.266.telia.com sina medlemmar att ta reda på mer om vad deras privata inköp kan innebära för barnen, som arbetar under miserabla förhållanden. Man uppmanar dem att ta ställning. Människor bör göra inköp med tanken att det även ska främja känslan för internationell solidaritet och omsorg.
Bland utpekade företag som kritiserats för att utnyttja barn i arbete och för allmänt dåliga arbetsförhållanden, finns ett stort sportklädesföretag. Deras märke är mycket populärt runt om i världen, så även i Sverige. Märkeskläder är dyra, men ändå hamnar inte många ören i arbetarnas fickor. Kampanjer förs som uppmanar människor att bojkotta företagets produkter.
I diskussionen om barnarbete finns även röster som menar att det är naivt att tro att man förbättrar barnens levnadsförhållanden genom ett totalstopp för barnarbete. Man anser att detta istället kan leda till att barnen får söka sin försörjning inom ännu farligare områden, eller svälta. Är det här kanske bara den rika världens vana att söka enkla lösningar för att lätta sitt samvete, precis som man under lång tid idkat välgörenhet. Genom en enkel handling kan man skaka av sig olusten och sova gott om nätterna, utan att egentligen vilja ändra på någonting. Vad tycker du? Ska man eller ska man inte köpa produkter tillverkade av barn som arbetar under svåra förhållanden?
Av Anna Karin Jonasson 25 okt 2001 11:36 |
Författare:
Anna Karin Jonasson
Publicerad: 25 okt 2001 11:36
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå