sourze.se

Att rösta är inte att ta ansvar

Sluta slå på min rätt att INTE rösta. Tvinga mig inte att göra det jag inte vill. Och sluta försöka framstå som att du bryr dig när du inte gör det.

Valdagen. Valvaka. Bilden byter till en reporter vid en vallokal. Reportern frågar en röstare:
- Nå, har du bestämt dig än?
- Nääee... är fortfarande lite osäker.
- Men rösta ska du?
- Oh ja! Man måste ju vara med och bestämma. Man måste ju göra sin demokratiska plikt.

Och jag känner för att göra som Uggla: Lägga en pizza och gå ut.

Grundtanken med representativ demokrati är rätt sund. Idén är att man tar reda på vilken representant som bäst motsvarar ens egna åsikter och röstar på denne. De som får flest röster är då de vars åsikter speglar störst del av befolkningen och tar därmed beslut som gagnar störst del av befolkningen. Men sedan skall denna teori omsättas till praktik... och då ballar alltihop ur, inte minst på grund av vårt - det vill säga medborgarnas - uppträdande.

Det första felet ligger i att folk inte bryr sig om att ta reda på vad de egentligen röstar på. Den delen av processen anses inte vara så viktig. Det är själva röstandet som är grejen. Det är just lapparna i lådan som är att "fullgöra sin demokratiska plikt". Jag håller inte med.

Det andra felet är att efter valdagen bryr sig alltför få människor om att engagera sig i politik. Varför skulle de? Deras del av den demokratisk plikten är uppfylld anser de. Allt dumpas på politikerna. De förväntas göra allt arbete. Och till på köpet förväntas de göra detta samtidigt som de ska stå ut med allmänhetens spott och spe.

Röstande tycker jag är som en moralisk masstvätt. Man köper sig ett rent samvete. Efter att ha slängt en/två/tre lappar i respektive låda har man skaffat sig rätten att gå hem och sitta på sin häck i 1460 dagar utan att behöva bry sig.

- Skyll inte på mig, inte mitt fel att de inte infriade vallöftet, säger den ena.
- Skyll inte på mig, jag röstade på det andra blocket, säger den andra.
- Jag har gjort min demokratiska plikt, säger de båda i kör.

Detta är inte fullgott anser jag. Detta är att smita ifrån sin plikt. Den demokratiska plikten består av så väldigt mycket mer än att slänga en lapp på en låda för att sedan sitta och säga "djävla politiker". Den demokratiska plikten kräver att vi engagerar oss och aktivt upprätthåller demokratin genom att vara med i processen. Att slänga en lapp i en låda är för mig endast att LÅTSAS bry sig.

Själv röstar jag mycket sällan. Anledningen är att jag vill inte hyckla och framstå som att jag bryr mig... för det gör jag inte. Jag är nämligen lat. De flesta politska beslut intresserar mig inte utan jag är för det mesta nöjd med de beslut som tas. Jag har inte tid, ork eller lust att börja gräva i vad s, m, mp, kd med flera tycker om till exempel ersättningen för totalförsvarspliktiga. Detta eftersom gamla Draken som jag är utbildad på skrotades för 3 år sedan och min flygflottilj F10 är på väg att läggas ned. Jag bryr mig helt enkelt inte.

När valet närmar sig orkar jag heller inte gräva ned mig i programmen för att se vad de olika partierna står för. Jag har inte tålamod nog att höra partiledarna slå varandra i huvudet med kvicka forumleringar om hur dåliga de andra är i en "Dumma dig"-stil som egentligen hör hemma i sandlådan. Jag står inte ut med att i detalj försöka förutspå vad som händer om Block Röd eller Block Blå kommer till makten. Jag är lat. Till på köpet tar det heller inte lång tid innan jag finner att mina åsikter inte passar in i endera blocket. Ingen uppfyller mina åsikter och önskningar.

Dessutom anser jag - som de flesta - att ett val ändå är en förbannade karneval. Det är som en marknad. Det är ett ändlöst flörtande med väljare bara för att få det egna partiet att framstå som landets räddare. Detta givetvis i kontrast till alla övriga som då är inkompetena hänsynslösa röstfiskare. Objektiva fakta om vad de olika står för är väldigt svårt att få tag på i valtider. Och eftersom jag är en torr naturvetare som föredrar fakta framför brandtal orkar jag inte med det där.

Men rösta skall jag ändå säger de... annars är jag en skurk som inte uppfyller min så kallade plikt. I senaste valet blev jag i princip släpad upp till vallokalen för att avge en röst. Detta mot min vilja och mot mina ljudliga protester. Och jag fattar inte varför. Jag hade lika gärna kunnat ta en sedel av varje... släppa dem på golvet och utan att titta plockat upp en av dem. Det räcker för att jag ska anses ha gjort min "demokratiska plikt". Jag tycker detta är ett hyckleri utan gränser och det ställer inte jag upp på. Har jag inte brytt mig... har jag inte engagerat mig... har jag inte deltagit så skall jag heller inte rösta.

Rösta blankt? Det konceptet finns inte i Sverige. Blanka röster är ogiltiga. Röstar jag blankt så räknas min röst in bland de som helt gjort fel då de röstade. Det kan tänkas vara en petig detalj. Men om jag vill använda min röst så skall den räknas rätt och inte bli kastad som skräp. Jag vill kunna rösta blankt om jag känner för det. Annars låter jag hellre bli.

Och jag klagar heller inte. Jag vänder mig helt emot politkerförakt. Det är som att skjuta på fisk i en tunna. Det är billigt och inte konstruktivt. Inget blir bättre av att vi gnäller på politiker. Jag vet att jag genom att inte rösta har avsagt mig rätten att klaga på besluten. Så det gör jag heller inte.

Men jag anser inte heller att de som har röstat har rätt att gnälla på dem. Rätt att gnälla har för mig endast den som engagerat sig i frågan och försökt påverka beslutet. Att rösta är inte att påverka beslutet. Det är endast att säga "Besluta åt mig." Enda skillnaden är att jag som soffliggare säger "Jag accepterar att vem som helst beslutar åt mig".

Om jag någon gång känner för att påverka så tänker jag inte göra det genom att rösta. Det är ett alltför trubbigt verktyg för mig. Det finns gott om andra möjligheter. En weblänk som hör till min permanenta samling är riksdagens website. Där finns nämligen RixLex. Ta en titt...

Länk: riksdagen.se

RixLex är en jättelik databas över alla protokoll, beslut och betänkanden som gått igenom riksdagen. Dessa är indexerade och sökbara. Där kan man läsa om allt som behandlats. Det är DIT jag går om jag vill veta vad som händer. Jag sätter mig inte och tittar på en partiledardebatt... eller läser en politisk krönika på Sourze... eller röstar. Istället letar jag upp de frågor som intresserar mig och ser hur de behandlas. Jag blir mycket sällan besviken när jag gör på det viset.

På riksdagens website finns också en annan värdefull sida: De folkvalda

Länk: riksdagen.se

Där finns mail-adresser till alla invalda. Och hör och häpna: Adresserna fungerar! Jag har använt dessa vid några tillfällen och jag har alla gånger fått bra och snabba svar. Detta är för mig betydligt bättre än att slänga en slumpmässig lapp i en låda. Detta är för mig ett betydligt bättre sätt att uppfylla min demokratiska plikt. Att ta kontakt... att engagera mig lite... undersöka... fråga... påverka direkt. Detta är för mig demokrati. Att ovetandes och oinformerad slänga en lapp i en låda, det är inte demokrati. Det är hyckleri.

Carola Ulups, du säger att inte rösta är att flytta sig 100 år bakåt i tiden. Mitt svar till dig: Att rösta är att inte ha flyttat sig 100 år framåt till att börja med. Att rösta är - i alltför många fall - att smita från sitt ansvar.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2001 16:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: