sourze.se

Företagshälsovården - finns den? Del I

Företagarföreningen har nyss drivit en kampanj där man säger sig ha bra kvalitet på hälsovård. Något säger mig att jag inte är den ende som ifrågasätter det påståendet.

På företaget där jag arbetar finns det en företagsläkare. Hans arbetsgivare är densamma som den vi ute på golvet har. Vidare har han precis som vi en arbetsuppgift att lösa och en arbetsbeskrivning att följa, vilket gör det ganska uppenbart vart hans lojalitet hamnar.

Låt mig dra ett par exempel på saker som hänt på vårt företag:
1. En man med pågående hjärtinfarkt sändes tillbaka till arbetsplatsen med förklaringen att "han bara var lite överansträngd."
2. En nattarbetare har under ett antal år fått ut starka sömntabletter bara genom att ringa företagssköterskan och få ett recept utskrivet. Företagsläkaren har han inte träffat på två år nu.

Tyvärr förhindrar utrymmet att jag drar fler exempel, men tro mig - det finns fler. Jag kan bara avsluta med att säga att i mina ögon syftar bara företagshälsovården till en sak:
Att hjälpa företaget att hålla i gång arbetaren vid maskinen tills han är så utsliten, att det är dags att byta ut arbetaren mot en ny. Företagens nyss så pompöst deklarerade vilja att bedriva hälsovård är inget annat än ett hån mot oss fotfolk.


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2001 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: