sourze.se
Artikelbild

I väntan på USA:s blodiga hämnd

USA sitter nu och smider planer samtidigt som de fjäskar in sig hos resten av västvärlden och vänder ryggen mot arabvärlden.

För några veckor sedan bytte CNN ut rubrikerna på sina nyhetsprogram från "Americas new war" till "War against terror".

Ja, nu var det ju inte CNN som ändrade definitionerna på det kommande kriget. Ganska så omedelbart i något av president Bushs första uttalande klargjorde han att detta var en krigshandling och att de skulle slå tillbaka. Kanske har amerikanarna lärt sig en läxa efter deras tidigare hämdaktioner, till exempel Hiroshima och Nagasaki, där betydligt många fler civila omkom på grund av att de bodde i samma land som ett gäng kamikazepiloter. Det kanske inte är så smart att attackera en massa oskyldiga civila människor, ändå. Speciellt inte i dessa dagar då medier finns i betydligt större omfattning än någonsin tidigare och även mycket mer kritisk.

Kriget mot terrorismen innebär i princip att bomba Afghanistan, men så kan man ju inte säga som president. Nej, bekämpa terrorismen heter det. Nu har man även bestämt sig för att bekämpa talibanerna också. Antagligen för att det är lite svårt att hitta terroristerna och att angripa dem. De behöver ett större mål. Visst har talibanerna en förtryckande regim, men de har inte gjort USA något, förutom att vägra utvisa bin Laden innan de fått bevis för att det är han som är den skyldige. Detta tror jag vilket land som helst skulle begära och är knappast att se som en vägran att lämna ut bin Laden. Att de sedan säger att de inte vet var han håller hus är väl kanske inte så märkligt heller.

Att så raskt hoppa på ett land och anklaga de för skyldiga utan att komma med några direkta bevis och kräva att de omedelbart ska utlämna den misstänkte är en ganska stor sak. Att Afghanistan handlat restriktivt är inte speciellt märkligt, speciellt inte med tanke på tidigare relationer mellan USA och arabvärlden.

Vad är det jag försöker säga? Kriget mot terrorismen är bara en ursäkt för en blodig hämndaktion. Större delen av världen har alltid arbetat aktivt mot terrorism, men inte genom att bomba bort dem. CIA har gjort ett misslyckande med motarbetandet av terrorism och istället för ett starta ett nytt världskrig borde man istället fortsätta att motarbeta terrorism på samma sätt som förut, men i en större global skala.

USA har drabbats av en hemsk och omänsklig terroraktion, men de tar inte död på USA-hatet i arabvärlden genom att bomba dem. Nej, det bygger bara upp ett allt starkare hat. Det är en tragedi att USA tagit på sig rollen som världspolis och gång på gång kommer med taffliga och misslyckade lösningar.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2001 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: