sourze.se
Artikelbild

Jag är arab och muslim - men inte terrorist

Förvånande? Jag vet, min bakgrund stämmer nämligen perfekt på dagens definition av en terrorist.

Denna definition hittar ni inte i den svenska encyklopedin, däremot hittar ni den hos många människor här i Sverige. Det räcker nämligen att ha denna bakgrund idag för att få hotelser, för att det ska hagla glåpord över dig på svenska gator och för att du ska bemötas med kyliga och föraktande blickar. Inte av alla, men av tillräckligt många för att det ska kännas obehagligt.

Allt detta efter det tragiska dådet i USA där muslimska och arabiska grupper har utpekats som misstänkta. Inte för att det var så mycket annorlunda innan terrorattacken i USA. Jag vet att dessa negativa känslor har funnits hos många människor redan innan dådet och de har kommit bara upp till ytan i samband med detta. Nu är det liksom mer tillåtet att yttra nedvärderande, i vissa fall rent rasistiska åsikter om muslimer i det offentliga, just nu är det är mer "legalt" att trakassera beslöjade kvinnor.

Araber och muslimer har alltid skildrats i medierna på ett negativt sätt här i Väst, alltid som en stor mörk massa och inte som individer. De kopplas nästan alltid till våld, terrorism, hedersmord, kvinnomisshandel och så vidare. Vi och de. Det goda mot det onda. Det civiliserade mot det barbariska. Det är just detta som skapar misstänksamheten, distansen, den nedvärderande synen av den andra, rädslan, rasismen och i vissa fall även hatet.

Efter den tragiska händelsen i USA har detta stegrats ytterligare. Det finns en stor risk för att detta kan komma att skapa stora motsättningar i samhället. Många politiker och journalister har missbrukat denna farliga vokabulär under dessa dagar. Andra har försökt att stoppa denna allvarliga, negativa utveckling. Alla har vi ett ansvar. Politiker, intellektuella, journalister, media, skolor, föreningar, myndigheter, kyrkor, moskéer, föräldrar och så vidare. Och framförallt är det vi "vanliga" människor som måste kliva fram och säga ifrån. Vi måste förklara att man inte får döma ut människor som inte har gjort något ont bara på grund av deras etnicitet eller religion, att dessa människor inte kan lastas kollektivt för något de inte stödjer och något de inte är ansvariga för.

Jag vill att du ska se mig som en individ, att du ska se mig som en människa. Är det för mycket begärt?

Tack.


Om författaren

Författare:
Zeid Al-Bayaty

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2001 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: