sourze.se

Lögner från din barndom

Och i somras när jag var på stranden så brydde jag mig inte ens om att vänta trettio minuter efter att jag hade ätit innan jag badade. Ändå fick jag inte kramp!

Dina föräldrar har ljugit för dig.

De har ljugit för dig flera gånger och kanske i flera år. Jag förstår att insikten av det smärtar och river upp stora sår i dig. Kanske större än den dag du insåg att dina föräldrar faktiskt har legat med varandra? De kanske till och med fortfarande gör det ibland.

Man fick höra att det var fult att ljuga. Om man ljuger så får man svart tunga! Men detta gällde tydligen inte vuxna. Dubbelmoral var tydligen inget som gav svart tunga. Inte lögner heller visade det sig, eftersom tungan aldrig ändrade färg.

Nu när jag är äldre och har genomskådat allt så vet jag ju naturligtvis att man faktiskt kan grimasera i mer än två minuter utan att behöva vara rädd för att "bli sådan". Det går att sitta för nära TV:n utan att få fyrkantiga ögon. Och i somras när jag var på stranden, så brydde jag mig inte ens om att vänta trettio minuter efter att jag hade ätit innan jag badade. Ändå fick jag inte kramp!

I leksaksaffären när du bara ville kolla in Legot en sista kvart och pappa eller mamma irriterat sa: Kommer du inte nu så lämnar vi kvar dig här! Även om det var den högsta önskan, så vet jag ännu i dag ingen som faktiskt blev lämnad kvar.

- Pappa, får jag tända lampan i bilen, så att jag kan läsa?
- Nej. Då ser jag ingenting och så kör vi i diket.

Som en test av mina föräldrars trovärdighet, så körde jag hela vägen mellan Oslo och Göteborg med lampan tänd så att min yngre bror kunde läsa. Jag såg hela tiden och jag körde inte i diket en enda gång! Det kändes så viktigt att öppna ögonen på min ännu ovetande bror att han till och med fick äta i bilen.

Man frågade mamma varför grannen var så fet? Hon är inte fet. Hon är faktiskt sjuk. Sjukt fet, möjligtvis, inser jag idag.

Men det är inte så lätt att vara förälder heller. Som pappa har man tre plikter här i livet. Man ska sköta grillen trots att man inte skulle få för sig att laga mat resten av året. man ska köra bilen på semestern, och framförallt: Man måste köpa tidningen på julafton. Papporna får ju aldrig några julklappar! De missar ju alltid tomten! Det kan inte vara så roligt att tvingas lämna brasvärmen och hela släkten för att gå ut i kylan på årets största helgdag och köpa en tidning. Som han dessutom aldrig hinner läsa.

I tidningen Bamse så skulle Nalle-Maja och grabbarna få ett syskon och då fick vi veta att Bamse och frugan låg och pussades och kramades hela natten. Kramades? Pussades? Tänk om det var risk för barnafödsel varje gång man hånglade. Då hade det nog inte bara varit Enrique Iglesias som haft sextio syskon på byn. Man undrar ju också lite över hur Bamse fått sitt namn om han aldrig ens fått hala fram den?

Av alla dåliga lögner så kanske detta är den sämsta. När det skulle skäras apelsin och det istället skars finger eftersom jag slant med kniven, så kan jag väl idag erkänna att jag inte använde smörkniven av trä. utan husets vassaste förbjudna kniv. Men, vad fan! Jag var fem år, då kunde man i alla fall ljuga med lite värdighet.


Om författaren

Författare:
Morten Johansson

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2001 15:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: