sourze.se

Vem bestämmer var jag får vara?

Vem bestämmer var jag får vara när jag är arbetslös? Ordning å reda, pengar på fredag, men bara om du är inom EU.

Jag ställde en fråga till AMS hemsida där det finns en sida med regler för A-kassa, för att få veta regler för att kunna nyttja den A-kassa jag betalt till under hela min arbetstid.

Jag är väldigt medveten om att jag inte får A-kassa utanför Sverige och Europa, men varför inte fråga? Jag har ju betalt A-kassa i hela mitt liv och vad spelar det för roll om jag är arbetslös i Stockholm, Köpenhamn, Lissabon eller Washington?

Jag kommer att vara arbetslös i ett annat land och det finns dom säjer att jag ska ljuga och säja att jag är i Stockholm, men sån är inte jag utan jag tar min arbetslöshet utan A-kassa. Fast det är orättvist att om jag varit i Paris så hade jag fått betalt under min arbetslöshet. Jag kommer att vara arbetslös i någon månad under flytt till annat land.

Svaret blev:
Inom EU/EES finns en möjlighet att under vissa omständigheter uppbära svensk arbetslöshetsersättning när man söker jobb i ett annat EU/ESS-land. Denna förmån regleras i EG-förordning 1408/71. X-land är ej medlem EU/ESS vilket innebär att man inte kan uppbära svensk A-kassa när man söker arbete på X-land med stöd av dessa regler.

Enligt gällande regler skall man vara tillgänglig för den svenska arbetsmarknaden, för att vara berättigad till arbetslöhetsersättning i Sverige. Detta torde innebära att man inte kan uppbära arbetslöhetsersättning från svensk A-kassa då man befinner dig utomlands. Om du har frågor om din rätt till arbetslöshetsersättning bör du kontakta din arbetslöshetskassa.

Jag förstår ändå inte varför någon ska bestämma var jag får söka jobb! Jag har ju trots allt betalt A-kassa i många år och det kan ju inte göra någon skillnad om jag är arbetslös i Paris eller i Washington?

Vi pratar inte om någon längre lyxarbetslöshet utan om en 1-3 månaders arbetssökande.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2001 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: